Realistické zobrazení v Revitu 2011

V Revitu 2011 se objevila novinka, která zlepšuje možnost prezentace výsledků vaší práce - mimo dříve používaných stylů zobrazení se ve verzi 2011 objevila možnost nastavení „realistického“ zobrazení, které u objektů s definovaným materiálem plnohodnotně zobrazuje textury povrchů (nesmíte ale zapomenout v Možnostech grafického zobrazení zapnout hardwarovou akceleraci).

Tato varianta zobrazení se svojí kvalitou začíná přibližovat jednodušeji nastaveným renderům, takže jsem došel k závěru, že by bylo pro prezentaci dílčích variant projektu lepší dostat z Revitu „realistický“ obrázek (byť ne v kvalitě renderu), než pro každou variantu vždycky znovu spustit render a čekat X minut nebo u složitějších scén i X hodin na výsledek, který mi v zápětí někdo vypřipomínkuje a já budu počítat znova. Na monitoru vypadá scéna slušně, navíc s nastavením stínů a především „útlumu okolního prostředí“ přestanou objekty „viset“ ve vzduchu a scéna nabývá na reálnosti. Snažím se vyexportovat scénu ve slušném rozlišení … na šířku A3, aspoň ve 200 DPI … to máme … hmm … hrubě přes 3000 pixelů na šířku. Dám obrázek exportovat … a PIC HO! … stíny kolem objektů jsou v pr…yč a zase všechno visí ve vzduchu … slavný útlum prostředí je v háji.


Další rána do vazu kvality výstupu následovala v okamžiku, kde jsem na monitor umístěný ve scéně potřeboval „naroubovat“ obrázek toho, co se na monitory děje – smůla že obtisky které dávají scéně ješte více reálnosti jsou „přeškrtnuté“ a nikde nenalézám možnost jak čáru okolo a přes obtištěnou bitmapu vypnout.

Co s tím?

Ambient Occlusion – v českém Revitu nazvaná „Útlum prostředí“ je fajn věc, jen je škoda, že ve verzi 2011 končí schopnost exportovat tuto laskominu někde v rozmezí 2000 – 2100 pixelů (horizontálně). Pro prezentace na monitoru je to velikost postačující, pro tisk ve větších formátech už ne docela. Ještě že Autodesk slibuje, že na problému pracuje a v některé z příštích verzí snad bude líp … ;-)

U čar přes obtisky je to trochu veselejší – stačí vybrat škrtanec pravým tlačítkem na myši, v přepisu zobrazení podle prvku zafajfkovat průhlednost … voilà … čáry jsou fuč.




Komentáře