WebGL-Publisher Export - z Revitu rovnou na web

Na stránkách služby Autodesk Exchange Apps je ke stažení zajímavý doplněk pro Revit, který umožňuje snadný export 3D modelu Revitu do podoby interaktivní 3D grafiky pro zobrazení přímo ve webovém prohlížeči. Můžete tak jednoduše prezentovat 3D data vašich projektů rovnou na vašich webových stránkách. Tato cesta je tak alternativou publikačních cloud nástrojů Autodesk 360.

Doplňková aplikace WebGL-Publisher Export je nabízena jako 30denní trial verze a po uplynutí zkušební doby ji lze licencovat na stránkách výrobce. Cenu za jednu licenci výrobce stanovil na 30 Euro. Aplikace není lokalizována do češtiny, ale vzhledem k tomu, že se jedná o jednoduché rozhraní, to potřeba není.

Instalace, jak už u aplikací z Exchange Apps bývá zvykem, je velice jednoduchá a rychlá. Doplněk se nainstaluje přímo do prostředí Revitu, kde ho lze na kartě „Doplňky“ kdykoliv spustit. Pomocí jednoduchého dialogu můžete začít exportovat vaše modely.

Výstupem této aplikace je soubor .html a soubor .wpm (WebGL-Publisher), plus složky obsahující data o texturách a knihovny Javascriptu, které se generují automaticky. Pro publikaci na internetu pak stačí tato data zkopírovat na server do složky pro web.

Výrobce uvádí podporu všech nejpoužívanějších prohlížečů jaké známe a neměl by být problém je tedy spustit. Ve skutečnosti ale ne každý prohlížeč podporuje nativně javascriptové API WebGL rozhraní, které je pro zobrazení a běh výstupu nezbytné. Proto je nutné tuto podporu u některých prohlížečů nastavit ručně. Jak to udělat se dočtete v technických informacích výrobce zde. Stinnou stránkou této aplikace je, že ne vždy se povede vyexportovat správně celý model a může se stát, že vám v modelu budou chybět některé prvky.

Aplikace je snadná na ovládání, instalaci i na vytváření samotných exportů. Výstup je po grafické stránce na dobré úrovni a lze jej použít jako prezentaci na internetu. Až na občasný chybný export lze tuto utilitku hodnotit kladně. Můžete posoudit ve videu.


L.Staník, CAD Studio

Komentáře