Stavební systémy Rigips, Presbeton a další pro Autodesk Revit

Společnost BIM Project se na českém trhu zabývá tvorbou firemních knihoven BIM prvků pro Autodesk Revit - inteligentních 3D rodin modelů konkrétních výrobků. Elektronické katalogy výrobků pro nejvýznamnější projekční aplikace pomáhají projektantům a architektům vytvářet BIM modely využívající stavební prvky z konkrétních produktových řad daného výrobce, se všemi jejich tvarovými, vzhledovými i technickými parametry. Firma CAD Studio spolupracuje s BIM Projectem na jednotném standardu vytvářených BIM prvků a jejich širokém uplatnění v české a slovenské projekční praxi.


Sádrokartonové systémy Rigips

Známá Velká kniha sádrokartonu se dočkala digitální podoby – elektronického katalogu. Díky její implementaci do prostředí BIM aplikace Autodesk Revit odpadá architektům a projektantům složité vyhledávání při použití sádrokartonových a dalších konstrukcí v jejich projektech.

Katalog obsahuje téměř kompletní výrobní sortiment firmy Rigips, do kterého spadají konstrukce předstěn, šachtových stěn, příček, bezpečnostních konstrukcí, modrých akustických konstrukcí, podhledů, podkroví, střech, stropů a suchých podlah. Z konstrukčního hlediska jsou kromě konstrukcí z nejznámějších sádrokartonových desek použity i konstrukce obsahující speciální desky Rigidur, Rigitherm, Rigistabil nebo Glasroc, a to v kombinaci s doporučeným typem minerální izolace o minimální objemové hmotnosti.


Systém je do Autodesk Revitu naprogramován jako doplněk (add-in), který na základě požadovaných parametrů vytvoří konkrétní sendvičovou konstrukci. Uživatel tak nemusí listovat v tištěném katalogu a vytvářet materiály nebo konstrukce ručně. Postup práce je velmi jednoduchý – z nabízených kritérií si projektant zvolí ty, které jsou pro něj podstatné (např. požární odolnost, celkovou tloušťku konstrukce, vzduchovou neprůzvučnost) a doplněk vyfiltruje ty možnosti, které jeho požadavku odpovídají. U vybrané konstrukce lze následně zobrazit její podrobný popis, produktový list v PDF a hlavně ji vložit do Revitu, a to vygenerováním typu zdi nebo rovnou přiřazením ke zvoleným prvkům zdí, desek nebo střech. S doplňkem je zároveň do projektu připojena šablona výkazů, která obsahuje plošnou spotřebu materiálu - profily, desky, kotvící materiál apod.


Aplikace Rigips velmi dobře spolupracuje s českou projekční šablonou CAD Studia pro Revit.

Doplněk "Systémy Rigips" je kompatibilní s verzí Revit Architecture 2014 a je zdarma k dispozici na stránkách www.rigips.cz, na bimproject.cz nebo na www.cadstudio.cz/download. Podobný Revit katalog je nabízen pro betonové prvky Presbeton - od zámkových dlažeb, obrubníků, palisád až po jednoduché 3D objekty zahradní architektury.


Další RFA rodiny z produkce společnosti BIM Project najdete i v Knihovně CAD a BIM bloků na CADforum.cz. Tato populární knihovna s více než 10.000 bloky se může pochlubit cca 500.000 návštěvníky měsíčně.

Komentáře