Revit 2016 R2 - Editor rodin

Nedávno vydána aktualizace Autodesk Revit 2016 R2, určená pro držitele Subscription, přináší mimo jiné i změny v prostředí editoru rodin.

První ze změn se týká výběru prvků. Filtr výběru nyní rozlišuje plné a duté tvary (vybrání). Odpadá tak komplikované odebírání nepotřebných typů tvarů z výběru.

 
Dále se v editoru rodin objevila zcela nová funkce pro kontrolu nastavení viditelnosti - Náhled viditelnosti. Můžeme tak okamžitě kontrolovat nastavení parametrů viditelnosti, úrovní detailů a zobrazení prvků rodiny v jednotlivých pohledech. Osobně se mi tato funkce velmi zamlouvá. Konečně nebudu muset rodinu neustále načítat do projektu, abych si ověřil nastavení viditelnosti/zobrazení. Jak náhled viditelnosti pracuje, si můžete prohlédnout na tomto videu:


A poslední změnu, kterou jsem zaregistroval, najdete v dialogu Typy rodin. V přehledu novinek jsem se o ní nedočetl, možná jsem přehlédl. Trochu nepříjemné zjištění, když jsem potřeboval vytvořit nový parametr rodiny. Rozkliknu dialog Typy rodin a již rutinním pohybem přejíždím s kurzorem na pravou stranu dialogu, abych klikl na tlačítko Přidat...aha...to tlačítko tu není. Pár neslušných slov, zavření dialogu a znovu spuštění příkazu a až pak jsem si všiml ikonek v levé dolní části dialogu. Ikonky pro tvorbu a úpravu parametrů jsou tedy nyní vlevo dole a ikonky pro tvorbu a úpravu typů rodin najdeme vpravo nahoře.
 
 
Ano, nové rozložení funkcí v dialogu odpovídá stejnému vzhledu, který známe například u dialogů pro správu šablon pohledů, nebo tvorbu filtrů v přepsání viditelnosti/zobrazení, ale než si navyknu na obrázkové ikonky místo tlačítek s textem, to mi bude chvilku trvat. Uvidíme, třeba se místo, které bylo dříve vyhrazeno pro tlačítka na pravé straně dialogu, bude hodit při editaci dlouhých podmínkových vzorců. V novém dialogu si bohužel také nelze nevšimnout jedné drobné vady, že v české verzi Revitu se už nevešel překlad na tlačítko Správa vyhledávacích tabulek (Manage Lookup Tables).
 
A na závěr ta nejlepší změna v dialogu Typy rodin. Přibyla zde nová možnost, kterou je vyhledávání v seznamu parametrů.

Komentáře