Autodesk Advance Steel - "neuvěřitelná rychlost"

Parsons Steel Builders je malá firma z arizonského Tucsonu. Již 45 let se zabývá výrobou a montáží ocelových konstrukcí - od parkovacích garáží až po mrakodrapy. Nahrazením AutoCADu pokročilejší 3D aplikací Autodesk Advance Steel zkrátila tato firma hned na prvním projektu tvorbu výrobních výkresů ze 100 na 25 hodin, tedy na 25 % původní náročnosti.


Alex Davidson, šéf konstrukce, poznamenává, že spolupracující firmy již hojně využívaly 3D modely a nechtěli proto sami zaostat za vývojem. Software Autodesk Advance Steel zvolili proto, že tato 3D aplikace je založená na AutoCADu, platformě kterou dobře znali. Chtěli nástroj, který by mohli využívat pro modelování i tvorbu výrobních výkresů, ale i pro prezentační účely pro své zákazníky - to Advance Steel velmi dobře splnil.

Přesto, že se obávali ztráty produktivity při nasazení nového projekčního nástroje, postačilo nakonec 3denní školení a individuální konzultace s dodavatelem softwaru. Všechny známé příkazy AutoCADu fungují jako obvykle takže je lze snadno využít i při práci v Advance Steel.


Advance Steel byl nasazen na jaře 2016 a prvním projektem bylo zastřešení parkoviště o rozměru 128 x 49 metrů, s instalací solárních panelů. V nabídce firma počítala s běžnou dobou 100 hodin na vytvoření výkresové dokumentace, vycházela jen z papírových podkladů. Díky Advance Steel se ale podařilo automatizovat podstatnou část procesu tvorby výkresů a úvodní výkresy tak byly připraveny už za 16-18 hodin. I s následným začištěním trvala celý výkresová dokumentace jen 25 hodin, což Alex Davidson hodnotí jako neuvěřitelnou rychlost.

Nízká pořizovací cena spolu s vysokým zrychlením práce vede k rychlé návratnosti investice. I pokud by toto zastřešení bylo jediným projektem, který firma vytvořila pomocí Advance Steel, přesto by se investice do nákupu licence zaplatila. Navíc tento software pomohl včas odhalit problémy návrhu - jedno ze spojení vypadalo na první pohled v pořádku, ale jeden ze šroubových spojů na koncovém nosníku byl nepřístupný. Tento typ chyb může způsobovat zpoždění a tím pádem i finanční ztráty, pokud by se nepodařilo jej odhalit ještě před montáží konstrukce. Na 2D výkresu by si problému asi nikdo nevšiml.

Na prvních projektech Davidson pracoval s fyzickými výkresy, ale firma Parsons používá také BIM aplikaci Revit, a Davidson počítá s budoucím využitím 3D modelů Revitu pro další drastické zrychlení tvorby výrobních výkresů v Advance Steel. Očekává také zkrácení času procesu výroby, protože program umožňuje automaticky vytvářet kusovníky a NC kódy.

Více na Advance Steel

via BIM & Beam

Komentáře

  1. no taky nesmite vsemu verit
    delam s tou zrudou a je to tak fifty fifty kdyz se to nahodou nekde na konci totalne nepodela pak je to tak zraly si hodit masli

    OdpovědětVymazat

Okomentovat