DYNAMO TIP #6: Jak vytvořit sdílený parametr

V BIM programu Revit je nezbytně nutné pochopit problematiku parametrů, jde totiž o základ informačního modelování a každý projektant by měl mít znalost, jak si jednoduše vytvořit nový parametr. Není ale parametr jako parametr, Revit zná totiž několik druhů parametrů, nicméně předmětem tohoto tipu nebude dopodrobna rozebírat konkrétní typy parametrů, se kterými Revit operuje, ale ukázat efektivní postup, jak si je jednoduše parametry vytvářet. K tomu nám pomůže velice jednoduchý skript v Dynamu a Revit 2018.1.

Ano, čtete dobře, dnešní tip se bude opírat o poslední update Revitu, konkrétně o rozšíření pro Dynamo Player, nebo chcete-li přehrávač skriptů Dynamo.

Uživatelé Revitu moc dobře vědí, že když si vytvoří sdílený parametr, který má své opodstatnění, je nutné tento parametr dále vytvořit jako parametr projektu a to může být někdy zbytečně zdlouhavé. Dnes si ukážeme, jak si pomocí Dynama vytvořit sdílený parametr, který se automaticky zahrne do projektu jako parametr projektu, aniž byste byli nuceni cokoliv dodatečně nastavovat.

Jediné, co je potřeba vytvořit před sestavováním algoritmu, je nový textový soubor sdílených parametrů - to je pouze pro ukázku, lze použít i váš firemní soubor. Následně spustíme aplikaci Dynamo a stáhneme si balíček Archi-lab. Tento balíček obsahuje celou řadu nepostradatelných uzlů, které se vám v různých situacích budou hodit.

Nyní si do plochy grafu vložíme následující uzly:

1.) String: daný uzel přejmenujeme na Název parametru
2.) String: daný uzel přejmenujeme na Název skupiny parametru
3.) Parameter Types
4.) Parameter Groups
5.) Boolean: hodnota True vytvoří parametr instance, hodnota False pak parametr typu
6.) Categories
7.) Parameter.CreateSharedParameter

Algoritmus by měl mít tuto podobu:
 

Nyní si daný algoritmus uložíme jako Vytvoření sdíleného parametru a samotné Dynamo zavřeme.

V projektu si spustíme Dynamo Player a vyhledáme složku, ve které se nachází náš nově vytvořený algoritmus, který se nám posléze načte.


Klikneme na ikonku dle obrázku a zobrazí se nám nastavení daných vstupů, které jsou důležité pro vytvoření nového parametru.


Nyní stačí dle libosti si zvolit, zdali chcete parametr instance či typu, k jaké kategorii bude daný parametr přidružen, jeho typ a v jaké skupině se bude zobrazovat - a v neposlední řadě, jaký ponese název a  do jaké skupiny sdílených parametrů se zařadí. De facto totéž, co byste nastavovali normálním uživatelským postupem v prostředí v Revitu. Po kliknutí na tlačítko Play se vám vytvoří sdílený parametr, ale současně se zařadí do projektu jako parametr projektu. Což s sebou nese značnou úsporu času. Daný algoritmus následně můžete používat na vytváření libovolného počtu parametrů.

Videoukázka:

Komentáře

  1. To vypadá skvěle. Lze tento postup využít i u starších verzích revitu? Např. R2017? Chápu dobře, že pokud vytvořím takto parametr, který je vázán třeba na šířku okna, lze následně otevřít rodinu a parametr přiřadit ke kótě...nestane po načtení rodiny zpět do projektu, že se mi všechny parametry změní na výchozí hodnotu, i když zvolím pouze přepsání rodiny bez hodnot parametrů? Mám takové zkušenosti při dodatečném editování parametrů, kdy sem je chtěla změnit na sdílené...

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den Marcelo, tento postup můžete použít pouze v Revitu 2018.1, tedy po nainstalování posledního updatu aplikace. Viz novinky Revit 2018.1 na našem blogu. Co se týče Vašeho dotazu při změně parametru, to je otázka otestování. K danému článku se pokusím vytvořit video a nasimulovat možnosti daného algoritmu.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat