Nastupujeme do BIM - využití detailů z AutoCADu (1/4)


Zvažujete přechod na BIM nástroje a postupy v projekční přípravě, výstavbě či provozování staveb? Jak se BIM liší od běžných CAD postupů - z pohledu projektantů a architektů? V sérii 4 krátkých videoukázek si představíme typické pracovní postupy využívající softwarové BIM nástroje firmy Autodesk, především Revit a BIM 360.

1. díl - detaily z AutoCADu pro BIM


Zákazníci se sadou AEC Collection mohou využít kombinaci AutoCADu a Revitu pro přípravu projektu a pomocí BIM 360 Docs zpřístupnit přesnou dokumentaci všem účastníkům projektu. V příkladu pracovního postupu má projektant stávající knihovnu detailů v AutoCADu a chce ji využít pro BIM projekt vyžadující Revit. Nemusí však vytvářet tuto rozsáhlou knihovnu detailů znovu od začátku, prostě je vloží do projektu Revitu. Všechny nové detaily pak mohou být tvořeny přímo v Revitu pomocí jeho rozsáhlé knihovny komponentů detailů. Během procesu tvorby v Revitu, lze dosáhnout přesného umístění komponentů detailů pomocí různých nástrojů uchopování, které poskytují okamžitou zpětnou vazbu ohledně rozměrů.

Komponenty jako jsou izolace a detaily řezů stěnou mohou být umisťovány přesně a po dokončení detailu jej lze opatřit popiskami a poznámkami napomáhajícími bezchybné výstavbě. Nové detaily lze umístit na stejný list, který obsahuje detaily z AutoCADu. Na stejný list lze navíc vytvořit a umístit i rozstřelené 3D pohledy, které pomohou omezit dotazy a změny během fáze výstavby.

A protože je finální model Revitu publikován v BIM 360 Docs, listy a pohledy jsou automaticky extrahovány pro připomínkování, revize a komentáře ze strany celého projektového týmu.



viz též druhý díl série

Komentáře