Zobrazení ploch v projektu Revitu

Nedávno jsem v jednom projektu řešil zobrazení ploch. Většinu času se ale pohybuji kolem projektů technických zařízení budov (TZB), kde se funkce ploch téměř nepoužívá. Musím přiznat, že ne zrovna krátkou chvíli jsem potřeboval k tomu, abych z paměti vydoloval, kde se to vlastně nastavuje. Když jsem si nakonec vzpomněl..."No fakt je to tak jednoduchý?!"

Abych to tedy znovu nezapomněl, řekl jsem si, že to napíšu na ty internety, to už mi v paměti nezapadne, protože si to snadno najdu v univerzálním vyhledávači na www.cadstudio.cz.

A co že jsem to s těmi plochami chtěl udělat? V první řadě šlo o přepis zobrazení hranic ploch. A to byl ten největší oříšek. Přeci jen je způsob nastavení zobrazení odlišný od ostatních TZB prvků. Pak bylo potřeba ještě dalšího pohledu, kde se hranice vypnou a plochy se zobrazí barevnou výplní podle určitého parametru.

Řešení prvního problému - a vlastně částečně i druhého - spočívalo ve zjištění, že hranice ploch jsou řízeny kategorií Čáry a konkrétně její podkategorií <Hranice ploch>:


Než jsem se k tomu prokousal, vyzkoušel jsem i zapnutí podkategorií Vnitřní a Reference u kategorie Plochy a jejich následný přepis pomocí filtru. To by bylo super pro zobrazení barevné výplně, ale pozor, stejně jako u prostorů a místností se tyto podkategorie netisknou. Lze to použít jen pro viditelnost v projektu. Barevné výplně pro tisk je potřeba nastavit pomocí Barevného schématu pohledu.



A ještě jedna poznámka ke kategorii Čáry, ať je to kompletní. Pokud chcete nastavit barvu <Hranice ploch> pro celý projekt, kategorii hledejte pod pásem karet Správa > Doplňková nastavení > Styly čar. Nikoli tedy pod příkazem Styly objektů.



Komentáře