Spoje ocelových konstrukcí v Revitu

Od verze 2017 mohou uživatelé s předplatným využívat doplněk pro Revit na vytváření spojů ocelových konstrukcí - Steel Connection for Revit. Tento doplněk umožňuje vytvářet parametrické spoje v Revitu stejným způsobem jako se vytvářejí ve specializované aplikaci pro návrh ocelových konstrukcí Advance Steel, a to včetně posouzení spoje podle EC3.  Po instalaci doplňku se v Revitu vytvoří nová ikona s názvem Přípoj (karta Konstrukce> panel Přípoj) a nainstaluje se 22 parametrických spojů pro různé typy úloh – např. pro vytvoření patního plechu sloupu, rámový roh, hřebenový styčník a další.  V konfiguraci spoje můžete jednoduše nastavovat jednotlivé parametry spoje – počet šroubů, rozteče, svary, tl. plechu, zarovnání a mnoho dalších. Lze také provést posouzení spoje podle EC3.


Až potud vše vypadá v pořádku. Problém nastane, pokud chcete tento doplněk použít v české verzi Revitu. Otevřete si stávající projekt s ocelovou konstrukcí nebo vložíte do nového projektu ocelové prvky, které chcete spojit, ale místo spoje se zobrazí vykřičník s upozorněním „Invalid connection input“.


Toto upozornění znamená, že se snažíte vytvořit spoj na prvcích, které nejsou certifikované. Pro vytvoření spoje je totiž třeba použít certifikované rodiny. Ty jsou dodávané s Revitem 2017 a jsou dostupné jen pro vybrané země. Pro českou verzi Revitu tento obsah zatím není k dispozici. Seznam nových rodin a jejich výchozí umístění najdete zde.

Zkusíte tedy použít certifikovanou rodinu, ale výsledek je stejný. Jak je to možné? Certifikované rodiny používají nový typ mapování mezi Revitem a Advance Steel. Certifikovanou rodinu poznáte podle toho, že ve vlastnostech typu obsahuje parametr s názvem „Klíč názvu řezu“.


Název tohoto parametru je závislý na jazykové verzi produktu. Tzn. že rodina z US metric, která má parametr s názvem „Section Name Key“ nelze použít v české verzi Revitu. Aby šla tato rodina použít, musel by se název parametru ručně přepsat na „Klíč názvu řezu“ v české verzi.

Podívejte se na ukázku použití certifikovaných rodin i v české verzi Revitu:


Doplněk Steel Connection for Revit je dostupný jen pro uživatele s předplatným a lze ho stáhnout z vašeho účtu u Autodesku (Autodesk Accounts) nebo nainstalovat pomocí Počítačové aplikace Autodesk.

Komentáře

Okomentovat