Unity Reflect - interaktivní 3D zobrazení BIM modelů



Jak jsme informovali už v naší reportáži z konference Autodesk University 2018, společnost Autodesk spolupracuje s Unity Technologies na snazším přenosu CAD a BIM modelů do nástrojů pro rychlé interaktivní 3D zobrazování na různých platformách, včetně VR (viz AU2018: Unity - výkon 3D her do světa BIMu).

Nyní byl oznámen první výsledek této spolupráce, nástroj Unity Reflect. Ten se napojuje na BIM aplikaci Autodesk Revit a usnadňuje snadné publikování a revize 3D modelů do prostředí interaktivních scén. Komerční uvedení této aplikace je plánováno na podzim roku 2019.

Unity Reflect přenese na jedno kliknutí 3D data projektu Revitu do platformy pro 3D zobrazování v reálném čase. Nativní integrace s Revitem otevírá možnosti automatické synchronizace změn provedených v Revitu na všechny podporované 3D platformy, od mobilních a stolních až po virtuální realitu (VR) a rozšířenou realitu (AR).



Po instalaci plugin modulu Unity Reflect přibude v Revitu možnost přímé publikace a aktualizace 3D scény. Jakékoliv změny v projektu jsou pak synchronizovány pro zobrazení v Reflectu. Kromě tohoto pluginu nabídne Unity také API rozhraní pro publikování a synchronizaci návrhů z dalších CAD a BIM aplikací.

Unity Reflect také dokáže pospojovat publikovaná BIM data od více projektantů. Následně tato data automaticky optimalizuje pro rychlé 3D zobrazování. Po propojení vytvoří interaktivní 3D rendering, který lze publikovat na všechny v Unity podporované platformy, a přitom zůstane živě propojený s původním BIM modelem. Otevírá tak nové možnosti spolupráce v reálném čase.



Účastníci projektu nyní mohou souběžně procházet tento rendering na platformě jakou si vyberou: mobilní zařízení s iOS nebo Android, PC, Mac, AR/VR zařízení a další. A tito uživatelé ani nemusí být ve stejné místnosti a nemusí používat stejné zařízení. Například jeden účastník může model prohlížet pomocí náhlavní VR soupravy, druhý na tabletu v rozšířené realitě a další to vše mohou sledovat na obrazovce svého notebooku. Mohou odešílat okamžitou zpětnou vazbu a pokud projektant na základě této zpětné vazby provede změnu BIM modelu, změna se okamžitě všem projeví i před jejich očima.

Ukázka Unity Reflect v praxi:

Komentáře