Používáte klávesové zkratky efektivně?

Je obecně známé, že používání klávesových zkratek urychluje práci. Ale i klávesové zkratky je třeba správně definovat a používat. Pojďme se podívat, jaké možnosti máme např. v Revitu 2011. Od verze 2010 byl představen nový uživatelský dialog pro definici a ovládání klávesových zkratek (původně jen pro uživatele s předplatným, od verze 2011 je již součástí Revitu).

Spolu s novým uživatelským rozhraním došlo ke změně i souborového formátu z *.txt na *.xml, což vám nyní umožňuje provádět následující operace:
  • exportovat a importovat nastavení klávesových zkratek
  • přiřazovat a používat klávesové zkratky bez nutnosti restartovat aplikaci
  • filtrovat a seřazovat zkratky
  • zkratku může tvořit až 5 znaků
  • lze používat klávesy Ctrl, Shift a Alt spolu se znakem
  • jednotlivým příkazům lze přiřadit více klávesových zkratek
a teď to nejdůležitější:
  • stejnou klávesovou zkratku můžete přiřadit více nástrojům
A to je klíčové pro efektivní používání zkratek. Jak to tedy využít? Chcete například upravit nějaký pohled na výkrese. Standardně byste použili jednu zkratku na aktivování pohledu a pak druhou zkratku na deaktivaci pohledu. Pokud ale víte, že lze zkratku přiřadit několika příkazům, pak nastavíte pro oba příkazy stejnou klávesu - např. AA. Stisknete tedy AA pro aktivaci pohledu a pak AA pro deaktivaci pohledu. Podobně to lze nastavit pro zobrazení/skrytí ořezové oblasti.
Další efektivní využití zkratek je přiřadit stejnou zkratku podobným příkazům. Např. všem příkazům na úpravu (hranice, profilu, náčrtu...) přiřadíte stejnou kl. zkratku - např. UU. Pokud pak potřebujete upravit profil stěny, hranici podlahy nebo třeba upravit rodinu, použijete jen jednu zkratku. Stejně tak je výhodné nastavit jednu zkratku pro všechny příkazy typu Dokončit nebo Zrušit (náčrt, režim úprav....).
Pomocí jen tří klávesových zkratek - pro úpravu prvku, dokončení nebo zrušení úpravy - můžeme obsáhnout většinu obvyklých situací.
Další vlastnost, kterou můžete u klávesových zkratek používat, je využívat klávesové zkratky pro kontextové příkazy. Pokud máte pro kontextovou kartu Kresli (čáru, obdélník, kružnici) přiřazeny zkratky, pak můžete například obdélníkovou stěnu nakreslit stisknutím kláves WAOB.
Kromě písmen lze přiřazovat i čísla, takže lze například nastavit pro drátový model 1, pro skryté hrany 2, pro stínovaný 3 atd.
To co zatím chybí k pohodlnějšímu používání je kontrola již použitých zkratek, aby nedocházelo k jejich nechtěnému duplikování. Uvidíme v nové verzi Revitu, zda se toto zlepší.
Popis a tipy k používání zkratek, plus ukázkový *.xml soubor se seznamem použitých zkratek najdete na Helpdesk serveru CAD Studia:

Komentáře