Přepsané kóty aneb podvádět se nemá

BIM aplikace jsou ve srovnání s klasickými CAD postupy podstatně více "utažené" a obsah projektu je už z principu více vzájemně propojený. Jedním z důsledků je i to, že lze jen velmi obtížně "podvádět" například ručním přepisováním textu kóty. Prostě kóta je automatický rozměrový údaj a od BIM projektu se očekává, že kóta bude za všech okolností automaticky odrážet skutečnou aktuální délku daného stavebního prvku. Žádné ruční hlídání, ale ani žádné podfuky.

Ale znáte to, v reálné praxi někdy nastanou situace, kdy je třeba kótu malinko "zafixlovat" a její rozměrový údaj natvrdo přepsat. Pokud tato vyjímečná situace nastane, buďte připraveni, že narazíte v Revitu na tvrdý odpor:


Prostě - koukejte upravit stavební prvek a kótu nechte na pokoji. Nevzdávejte to. Co nejde silou, jde větší silou. Musíte Revit přesvědčit, že zadané číslo není číslo, ale jen neškodný text jakési poznámky. Jednoduchý trik přidání mezery vám nepomůže. Méně odvážní bojovníci prostě přidají kolem čísla závorky nebo hvězdičky. Ale skuteční borci se nevzdají a číslo prostě za každou cenu ohnou do čistého tvaru.

Poradí si například vložením nějakého nezobrazitelného znaku z Unicode. Ten můžete zadat pomocí klávesy AltGr - např. AltGr+06541, nebo v textovém poli klepněte pravým tlačítkem myši a zvolte "Vložit řídicí znak Unicode" a např. LRM (můžete zvolit libovolný).

Nenechte se ale unést falešným pocitem vítězství. Pořád platí že přepisování kót je fuj a v BIM projektu nemá co dělat.

Komentáře