Prohlížeč podle mého gusta

Nedávno se mi dostal do ruky projekt, ketrý obsahoval desítky půdorysných poheldů s názvy jako Kopie 1NP, 1NP pracovní, 1NP_slepák a pod., v kterých se člověk velmi obtížně vyznal. Přitom Revit obsahuje již ve výchozí šabloně možnost organizovat pohledy podle různých kritérií nebo si lze vytvářet i své vlastní složky do kterých se dají umístit vybrané pohledy.

Jak na to? Klepnete-li v Prohlížeči projektu na seznam všech pohledů, můžete si ve výběru typu vybrat jeden z přednastavených. Např. pokud chcete zobrazit pohledy, které ještě nejsou umítěné na výkrese, vyberte typ "ne na listech".

Nebo pokud děláte na projektu, kde chcete odlišit různé stavební profese, zvolte "Typ/Disciplína". Prohlížeč projektu pak může vypadat třeba takto:

Stejným způsobem můžete organizovat i výkresy. U nich lze nastavit seřazení např. podle data, projektanta apod.

Vlastní typ prohlížeče projektu pro pohledy nebo výkresy vytvoříte duplikováním nějakého stávajícíhoi typu nebo vytvořením nového - to se hodí v případě, že v projektu je obsažen jen jeden výchozí typ (standardně se jmenuje "všechny"), který nelze upravovat ani duplikovat. Nový typ vytvoříte v dialogu Organizace prohlížeče, který zobrazíte příkaze z karty Pohled->Okna->Uživatelské rozhraní->Organizace prohlížeče. V kartě Pohledy nebo Výkresy pak klepnete na Nový a už můžete organizovat dle libosti.

Někdy se stane, že parametry, podle kterých lze projekt třídit vám nestačí a chcete projekt rozčlenit ještě podrobněji. Pak nezbývá, než si vytvořit svůj vlastní parametr/y a nastavit seřazení pohledů podle něj. Na kartě Správa->Nastavení klepněte na příkaz Parametry projektu a vyberte tlačítko Přidat..Zadajte název parametru (např. Typ pohledu), nastavte typ parametru na Text a zaškrtněte kategorii Pohledy. Ve vlastnostech organizace prohlížeče se pak objeví tento parametr a můžete podle něj nastavit vytváření složek.

Vlastní parametr nemusíte vytvářet jako textový, ale je možné ho vytvořit jako typ Ano/Ne a pak u pohledů nebudete muset zadávat textový popis, ale jen zaškrtnete dostupnou volbu a je to.



Komentáře