Autodesk Revit 2015 R2 a Autodesk Site Designer Extension

Dne 17.9.2014 vyšla nová "verze" BIM aplikace Autodesk Revit 2015 označovaná jako Autodesk Revit 2015 R2 ("Revit Sundial"). Nejedná se o zcela novou verzi aplikace, ale spíše o balíček vylepšení pro rodinu softwaru Revit 2015. Tato vylepšení jsou k dispozici pouze pro zákazníky programu Autodesk Maintenance Subscription a Desktop Subscription. Rozšiřující balíček je pro všechny jazykové a profesní verze Revitu ke stažení na subscription.autodesk.com (cca 140MB).

A na jaká vylepšení se po instalaci můžete těšit? Pro Revit Architecture a platformu jsou to například vylepšené spoje stěn - výběr více spojů naráz s možností povolení nebo zakázání spojů. U perspektivních pohledů je k dispozici - v místní nabídce na nástroji ViewCube - nová možnost přepínání mezi perspektivním a rovnoběžným 3D pohledem. A i u perspektivních pohledů jsou k dispozici funkce pro úpravy - příkazy Připnout, Zrušit připnutí, Přesunout a Zarovnat.


Další velice užitečné vylepšení najdete na paletě vlastností. Jedná se o funkci vyhledávání ve výběru typu. Vyhledávání funguje v poli na prvním řádku po rozbalení nabídky typů.


Hodit se také může nový režim zobrazení pro výběr vazeb na ovládacím panelu pohledu.


Novinkou je i odkaz na jiný pohled: viz nový panel Reference na pásu karet, který se zobrazí při vytváření pohledů detailů, řezů, bokorysů. Umožňuje také procházet nebo vyhledávat v seznamu pohledů.


Nová ikona Výběr hostitele u popisek, která přímo vybere popsaný prvek. A co třeba ikona Tenké čáry? Zapínáte ji po každém spuštění Revitu? Nově je podporováno uložení nastavení tohoto přepínače v souboru Revit.ini. Nebo vás omrzelo bílé i černé pozadí? Vyberte si barvu pozadí dle libosti.


Vylepšení se dočkali i uživatelé Revitu Structure 2015 a Revitu MEP 2015. Například při vyztužování betonových prvků lze umístit výztuž v libovolném 2D pohledu. Nebo lze použít uchopení na modelové čáry pro konstrukční prvky.

Při vytváření elektrických obvodů v Revitu MEP je nový obvod automaticky spojen s naposledy použitým rozváděčem a nově je také možné vyhledávat rozváděč v seznamu rozevírací nabídky Panel.


Součástí instalace Revitu 2015 R2 je i vizuální programovací nástroj Dynamo a inovované nástroje energetické analýzy (Solon). Připojené IFC modely lze použít jako reference pro uchopení a kóty. Vylepšený byl výkon aplikace.

Podrobný soupis všech novinek a vylepšení v Revitu 2015 R2 naleznete na stránce Helpu.

Další novinkou pro zákazníky programu Autodesk Maintenance Subscription a Desktop Subscription je doplněk Autodesk Site Designer Extension pro Revit 2015 (dříve Eagle Point Siteworks), který vyšel ve stejný den jako Autodesk Revit 2015 R2.  Tento doplněk nabízí nástroje pro návrh terénu stavebního pozemku s využitím nivelačních nástrojů pro modelování silnic, parkovišť, chodníků, obrubníků a opěrných zdí. Tomuto užitečnému doplňku se určitě budeme podrobněji věnovat v jednom z následujících článků.


Komentáře

  1. dobrý den, mám prosbu.
    Jsem uživatel Revitu již dva roky a čtu si váš blog, a tady je má prosba. Co si musím nainstalovat, aby se mi zobrazovaly obrázky. Zobrazují se jen rámečky a po kliknutí pro změnu šedá plochy.
    Děkuji

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den,
    ten problém je na blogu nebo v Revitu? Pokud v Revitu tak jakou funkcí jsou obrázky vloženy?

    OdpovědětVymazat

Okomentovat