BIM Workshop: Spolupráca

23. marca prebehol v TOP HOTEL Praha & Congress Centre workshop zameraný na tému: BIM Spolupráce. Cieľom tejto akcie bolo vzájomne sa podeliť a obohatiť o skúsenosti z už realizovaných BIM projektov, na ktorých pracovala viac ako jedna firma či skupina. Bol to vôbec prvý workshop zameraný na takúto tému, a zatiaľ jediný svojho druhu.


Program workshopu tvorili prezentácie jednotlivých firiem na vybrané témy:

- Příprava HW a SW prostředí, lidské zdroje (OBERMAYER Helika, Tomáš Čermák)
- Sdílení dat a informací (Casua, Lukáš Vacík)
- Pravidla tvorby modelů, koordinace (di5, Tomáš Minka, Peter Jirát, Michal Hora)


Nešlo o prezentáciu firemných úspechov, ale skôr o otvorenie otázok k diskusií, čo koho na ktorom poli trápi, a následná výmena skúseností či návrhy riešení. Podľa reakcií zúčastnených vzbudili  všetky okruhy veľký záujem.

 
V diskusiách boli preberané aj nasledujúce otázky/témy:

Účel BIM modelu: Čo všetko pustit do modelu, odovzdávať aj model? Ako zadefinovať rozsah do zmluvy? Formát odovzdávania modelu (rvt, ifc, dwf, nwc) ? Do akej podrobnosti vykreslovať model?

Podrobnosť BIM modelu: pracnosť podrobnosti modelu, čo sa oplatí urobiť na začiatku, čo sa vyplatí prerobiť pred koncom, obecné názvy prvkov/výrobkov a skúsenosti s názvoslovým položiek


Vykazovanie: čo modelovať / čo dopočítavať. Diskusia sa zamerala hlavne na omietky, obklady, hydroizolácie.

Spolupráca: pomenovanie pracovných sád, členenie na systémy, pomenovanie podlaží, zdielané súradnice, práva a zabezpečenie dát Revit Server


Kto by mal robiť prestupy (profesista TZB, projektant, koordinátor, ... ) ?

a mnohé ďalšie


Spoločnosť CAD Studio tu prezentovala nové možnosti BIM technológie v oblasti spolupráce: A360 Collaboration for Revit, a taktiež zaujímavé novinky služby A360 Team. Účastníkom sme ukázali v živej ukážke ako tieto nástroje umožňujú vzdialenú spoluprácu na modeloch Autodesk Revitu, ako spracovávať centrálny model uložený v cloude a možnosti ako v reálnom čase sledovať a reagovať na zmeny ostatných spolupracovníkov.

 

Z reakcií zúčastnených:

Bylo pro mě zajímavé popovídat si s kolegy kteří řeší podobné problémy jako my a vidět jak se s tím perou ve svých firmách. Příspěvky byly zajímavé, snad se nám také jednou podaří to kolegům oplatit nějakou naší vlastní prezentací...
Ing. V. Martinek, AED Projekt, a.s.

Z mého pohledu bylo setkání zcela jistě přínosné z hlediska porovnání pohledů na problematiku s jinými společnostmi... Každopádně o podobný druh setkání mám v budoucnosti jistě zájem.
Ing. Petr PERUN, VPÚ DECO PRAHA a.s.

Děkuji za výborně zorganizovaný workshop. Byla to pro mě první zkušenost workshopu na téma BIM a musím říct, že jsem z toho byl velmi nadšen. Pohled na danou problematiku očima ostatních účastníků (firem) je velmi užitečný a inspirující v našem snažení, kdy se všichni snažíme dosáhnout podobného „výsledku“. Myslím si, že podobné workshopy na téma spolupráce mezi firmami jsou do budoucna velkým přínosem.
Ing. Pavel  Běloušek, di5 architekti inženýři

Bylo to pro nás určitě v mnohém přínosné. Obecně způsob workshopu, témata, diskuze apod. byly bez problémů. Pokud by se konalo podobné setkání, tak bychom se rádi zúčastnili
Lukáš Vacík, CASUA

Komentáře