Pusťte své klienty do BIMu s Autodesk LIVE

Navrhujete stavby v Revitu a své návrhy potřebujete průběžně prezentovat klientům? Volíte pro prezentaci fotorealistické vizualizace zhotovené specialistou, pracovní 3D náhledy z Revitu, výkresy nebo jejich kombinaci? To všechno jsou léty prověřené a funkční metody prezentace. Nemáme ale v době virtuální reality a řady dalších moderních technologií efektivnější nástroje? Co takhle nechat klienta virtuálně se procházet uvnitř i kolem jeho budoucí budovy, v jakékoliv fázi návrhu, včetně možnosti vidět vše s reálnými materiály a osvětlením?


Oslnivé prezentace "na jedno kliknutí"

Právě toto umožňuje novinka Autodesk LIVE (původně "Project Expo"), která doslova jedním kliknutím převede váš Revit model stavby na interaktivní vizualizaci, která vašim klientům dovolí pohybovat se po realisticky vyhlížející virtuální budově podobným způsobem jako v počítačové hře. Není nutné žádné přizpůsobování modelu, složité nastavování scény a nejsou potřeba téměř žádné znalosti z oblasti tvorby vizualizací. Aplikace se o vše postará za vás. Zapomeňte na zdlouhavé nastavování scény pro vyrendrování jednoho statického obrázku, čekání na výpočet renderu a v případě nespokojenosti na opakování celého procesu až do dosažení požadovaného výsledku. S LIVE ze svého BIM modelu kdykoliv vytvoříte interaktivní vizualizaci během několika minut, s minimálním vynaloženým úsilím a náklady. Váš klient jistě ocení možnost prohlédnout si stavbu z jakéhokoliv úhlu, prozkoumat každý její detail a získat celkový přehled o prostoru, což by bylo s klasickými vizualizacemi prakticky nemožné.
Jak to celé funguje se můžete podívat v následujícím videu, nebo si službu můžete rovnou vyzkoušet ve zkušební verzi.



Jak to funguje?

Služba Autodesk LIVE využívá tří komponent. První z nich je doplňek do Revitu, který provede upload modelu na Autodesk cloud. V cloudu automaticky proběhne převod na interaktivní vizualizaci, která je plug-inem následně stažena zpět na počítač. Tu je možné poupravit v aplikaci LIVE Editor a poté vyexportovat pro prohlížeč LIVE Viewer, což je bezplatná aplikace existující ve verzích pro Windows a pro mobilní zařízení s iOS. Vaši klienti si tak mohou prohlížeč nainstalovat a vizualizace v něm sami spouštět. Práce s vizualizací se v mnohém podobá pohybu v počítačové hře. Pro pohyb lze volit ze dvou režimů - procházení, při kterém funguje gravitace, nelze procházet konstrukcemi a dveře se při přiblížení automaticky otevírají, nebo prolétání. Je také možné vybírat z přednastavených pohledů, které autor souboru připravil, měnit datum a čas a sledovat tak skutečné denní osvětlení (oslunění, stíny) v konkrétní dobu v daném místě, nebo zapínat a vypínat umělé osvětlení.  Kvalita a realističnost vizualizace se odvíjí pouze od nastavení grafických vlastností materiálů v Revitu, o zbytek včetně modelu globálního osvětlení se služba postará sama. Prezentace může obsahovat i původní BIM data (metadata) - ty lze zobrazit kliknutím na stavební prvek.


Pokročilé řešení pro profesionály 

Chcete-li jít s tvorbou vizualizací dále a zachovat si možnost pokročilého nastavení scén a materiálů, i pro vás má Autodesk řešení. Je jím aplikace Stingray, která spolupracuje s 3ds Max a Maya, a je učena spíše vizualizačním profesionálům. S využitím Stingray je možné dosáhnout ještě realističtějších interaktivních vizualizací, navíc s možností použití technologie virtuální reality. Prostřednictvím VR brýlí tak můžete své klienty přenést přímo do budovy, ještě před tím než vůbec začne stavba, a dát tak svým prezentacím zcela nový rozměr.

Autodesk LIVE společně se Stingray a 3ds Max tvoří kompletní rodinu nástrojů pro architektonické vizualizace nazvanou Autodesk LIVE design. Služba LIVE funguje na bázi měsíčního předplatného a více se o ní můžete dovědět pod tímto odkazem, kde je také možné si ji vyzkoušet v podobě trial verze.

Viz též:
Mobilní aplikace (LIVE Viewer)
Autodesk Apps (LIVE Viewer)

Komentáře

  1. Zajímalo by mne, jak aplikace rozezná otevíravost dveří, když Revit toto neumí a musí se mu to doprogramovat. Aby se pak dveře neotevíraly kolem kliky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Animace otevírání funguje na rodinách dveří z výchozí knihovny Revitu. Jestli takto půjde upravit i jiné dveře, zatím nevím. Zde video z testování: https://knowledge.autodesk.com/support/live/getting-started/caas/screencast/Main/Details/6c761d61-a320-4cd2-b1db-a6e110ae60c8.html

      Vymazat
  2. V modelech, na kterých jsme LIVE testovali, mizela celá rodina dveří a zůstal pouze otvor ve stěně. Skutečného otevírání tak, jak je vidět ve videu, se nám dosáhnout nepodařilo. Zkusím zjistit víc na Autodesk fóru.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat