Budoucnost navrhování, tvorby a správy staveb


Propojené BIM procesy a využití internetu věcí (IoT) - to je podle podle společnosti Autodesk budoucnost navrhování, prefabrikace, výstavby, provozování a údržby staveb. Staveniště budoucnosti, v mnoha případech ne tak vzdálené, představuje série ilustrací. Popisují typické procesy výstavby od koncepčního návrhu a projekce, přes prefabrikaci stavebních dílů a samotnou výstavbu, až po přehlednou správu dokončené budovy.


Senzory umožňují získávat užitečná provozní data - takto získaná data mohou sloužit nejen projektantům, výrobcům a stavebním firmám pro optimalizaci budoucích projektů, ale poskytují užitečné informace i pro nájemníky, pro údržbu stavby, optimalizaci energetické spotřeby, správu pronajatých prostor, rozvodů, pro úklid nebo pro bezpečnostní a protipožární systémy.


BIM data doplněná o data ze senzorů zjednodušují, zpřehledňují a rozšiřují možnosti procesů stavby - plánování a řízení projektu, bezpečnost, spolupráci, řízení kvality a nákladů. Představují tak významné přínosy pro architekty, majitele, stavební firmy a jejich dodavatele, pro stavbyvedoucí a management projektu.


BIM data přinášejí významnou výhodu pro výrobu - prefabrikaci stavebních dílů a jejich včasnou dodávku na stavbu.


Více o procesech BIM viz Co je BIM, služby BIM implementace a portál BIMfo.cz.

Komentáře