Nový Enscape 2.0 - virtuální realita pro Revit

Vývojáři aplikace Enscape - doplňku  pro tvorbu interaktivních vizualizací modelů Revitu - nezahálejí a včera vyšli se zcela novou verzí 2.0.

Postupné zlepšování kvality a výkonu real-time renderovaných scén bylo patrné již v pravidelných aktualizacích předchozí verze. V nové verzi bylo však mnoho věcí kompletně přepracováno a kvalita výstupů se tak dostává opět na novou úroveň a blíže k plně realistickému zobrazení. Enscape verzí 2.0 jen potvrzuje, že je v této oblasti na stále špičce a dokáže pravidelně přicházet s výraznými zlepšeními.

V nové verzi se odehrály následující změny:

Realistické osvětlení

Zcela přepracován byl model výpočtu odrazů a nepřímého osvětlení  a rendery tak působí věrnějším a realističtějším dojmem.


Realistická tráva

Materiály Revitu, u kterých se v názvu nebo klíčových slovech vyskytuje slovo grass, Enscape nově vykresluje jako skutečná 3D stébla trávy, ne pouze jako plochu s přiřazenou texturou. Tuto možnost je nutné zapnout v nastavení. Výsledkem je podstatně přesvědčivější zážitek.


Hloubka ostrosti

Novinka přináší i pokročilé možnosti nastavení hloubky ostrosti kamery a poskytuje tak větší kontrolu nad podobou výstupů.  

Nové 3D stromy

3D modely stromů, kterými Enscape nahrazuje klasické RC stafážní prvky z Revitu, doznaly v nové verzi velkých změn a působí ještě realističtějším dojmem.

Režim orbit

K možným způsobům navigace v renderovaných scénách přibývá možnost orbit.

Mapa

Stisknutím klávesy M  při práci v Enscape lze vyvolat miniaturní půdorysný náhled v rohu okna, který usnadní orientaci v modelu. Ve virtuální realitě se tak nyní neztratíte.

Podstatnou inovací, i když ne horkou novinkou (existoval již ve verzi 1.9), je také Enscape plug-in pro software SketchUp. Ten přináší stejnou funkcionalitu, kterou známe z Revitu, i na tuto oblíbenou 3D modelovací platformu. 

Více informací o aplikaci Enscape můžete získat na stránce CAD Studia - Enscape.



Komentáře