Novinky BIM aplikace Revit 2020.1

Novinky Autodesk Revit 2020.1 (a Revit LT 2020.1)


Konec prázdnin nám přinesl první update Revitu 2020. V krátkosti si shrneme, co nám Autodesk připravil za novinky. Autodesk znovu vzal v potaz přání a potřeby svých zákazníků a vybral nejvíce žádané návrhy ze stránky Revit Ideas. Aktualizaci 2020.1 si jako obvykle stáhnete z vašeho účtu Autodesk Account nebo pomocí Desktop App. Řada uvedených novinek se týká i odlehčené verze Revit LT 2020.

Největší část novinek je v oblasti MEP (TZB), kde nové funkce umožňují návrh a analýzu pracovních postupů plně integrovat do BIMu. Nyní lze použít stejný model pro výkresovou dokumentaci i pro analýzu, díky čemuž odpadá potřeba vytváření nadbytečného analytického modelu. Systémová analýza poskytne rychlý, jednoduchý a flexibilní způsob definice jednotlivých komponent a vztahu mezi budovou a systémem pro topení, větrání a klimatizaci bez potřeb fyzického modelování jakékoliv jeho části. Výhodou je přizpůsobitelnost pro lokální potřeby projektantů.


Mezi novinky, které přibyly na popud uživatelů, patří například indikátor synchronizace s cloud službou BIM 360 Design. Tento nástroj podporuje práci s modelem uloženém v cloudu zatímco jiný uživatel právě provádí synchronizaci. Můžete zobrazit stav synchronizace a jméno uživatele, který ji provádí.


Další novinkou je rozlišení řádků v tabulce výkazu. Z důvodů zpřehlednění výkazů přibyla možnost odlišit řádky pomocí stínování. Je to užitečná funkce, která Vám usnadní orientaci ve výkazech, ale nebude se propisovat do výkresů.


Pokud Vás rozčilovala hláška, která se Vás pořád ptala na připojení stěn k dané konstrukci, Autodesk přidal možnost, aby si Revit zapamatoval Vaši volbu a pořád se nedotazoval na stejnou věc během modelování.


Používáte-li aplikaci SketchUu 2019, tak Vás potěší možnost propojení a importu právě s touto aplikací.


Další novinkou je možnost zobrazení a vázání základního bodu projektu v připojeném souboru. Nyní můžete při importu jiného .rvt souboru zobrazit základní bod projektu a bod zaměření a můžete také jednoduše nechat umístit importovaná data na požadovaný bod projektu.


Rozšířily se také možnosti analýz tras. Přibyly parametry ve vlastnostech trasy, kdy nyní nástroj sleduje i údaje o tom, z jaké a do jaké místnosti trasa vede. Stačí jednoduše umístit počátek a konec trasy do předem vytvořených místností a Revit si již údaje o názvech zapíše sám. Úpravy tras lze provádět jednoduše přesunutím koncového nebo počátečního bodu čáry a trasa se sama aktualizuje včetně parametru místností a výpočtu trasy. Déle pak přibyla možnost zobrazení překážek, kdy Vám barvou upozornění podbarví veškeré překážky, které nástroj zohledňuje při výpočtu nejkratší trasy. Dále pak přibyly uzly, které můžete použít pro návrh a aktualizaci tras pomocí Dynama.


Vylepšení nástrojů pro vyztužování - Update přináší hned několik novinek pro usnadnění modelování výztuže, např. vzájemné přizpůsobení výztuží, kde nyní máte možnost mezi sebou navzájem výztuže provázat a pokud např. v nosníku přidáte nebo uberete třmínky v jedné části, bude na to reagovat zbytek výztuže, který je na to navázaný.


Snadnější manipulace a úprava výztuže. Rychlejší a snadnější manipulace s výztuží díky lepšímu zobrazení vybraných prvků a možnosti využívat klávesové zkratky, konkrétně pak mezerníku, pro přepínání mezi jednotlivými prvky. Přibyly také nové popisy ve stavovém řádku a ikony pro snazší práci.


Zvýšení výkonu při úpravách s výztuží. Oproti verzi 2020 došlo ke zlepšení výkonu Revitu při práci s výztužemi, a to především při práci s výztuží ve složitějších hostitelských konstrukcích a využívání nástroje jako je např. Upravit vazby.


V nové verzi rozšíření Precast Extension je nyní součástí procesu automatizace možnost tvorby dvojité prefabrikované stěny řídící se danými pravidly konfigurace a pracovním postupem. Od návrhu přes vyztužení až po export do formátů potřebných pro výrobu.



Komentáře