AKTUALIZACE BIM 360 Design Collaboration - přímá podpora IFC a další

AKTUALIZACE BIM 360 DESIGN COLLABORATION

V první polovině prosince Autodesk oznámil, že cloud aplikaci BIM 360 Design lze nově využít i pro práci s IFC soubory. Díky tomuto vylepšení je nyní BIM 360 dostupnější i pro společnosti, které mají navázanou spolupráci s firmami využívajícími software podporující výměnný BIM formát IFC a usnadní tak i případnou kooperaci napříč obory.

BIM 360 Design Collaboration nám tak nyní nabízí možnost:
  • Prohlížet IFC data jako jednotlivé modely nebo v návaznosti na projekt propojený přes BIM 360 Design.
  • Vytvářet a sdílet balíčky IFC dat.
  • Zobrazovat balíčky s IFC daty, které vám byly nasdíleny.
  • Sledovat změny, které nastaly mezi jednotlivými verzemi IFC dat.
  • Propojovat IFC soubory ze sdíleného uložiště.
  • Vytvářet hlášení vad (Issues) v nahraných IFC datech. 




Správa složek s IFC soubory

Můžete spravovat IFC soubory přímo ve složce Project Files (výchozí název složky), která je správě dokumentů služby BIM 360. A to jednoduše přetažením IFC souborů pomocí myší z prohlížeče ve vašem počítači nebo pomocí Desktop Connectoru.



Pokud je přidán IFC soubor do nové složky na záložce Project Admin, balíček Design Collaboration jej detekuje a doporučí přidání do nového týmu.



Možnosti prohlížení a časová osa

Jakmile jednou vytvoříte tým, lze poté IFC soubory prohlížet v časové ose projektu, což je schopnost, kterou přináší balíček Design Collaboration. IFC soubory tak mohou být spojovány s nativním BIM daty z Revitu v modelu prostřednictvím vytvořených týmů.




Zobrazení změn

Design Collaboration podporuje grafické znázornění změn i pro IFC soubory. Můžete tak snadno porovnat rozdíly mezi jednotlivými verzemi nahraných dat. 



Práce s balíčky

Stejně jako se dají balit soubory Revitu do balíčků, můžeme nyní obdobně pracovat i s IFC soubory a ty následně sdílet s jednotlivými pracovními týmy v projektu. Funkce nabízí i kombinaci souboru IFC a Revitu v rámci jednoho balíčku.



Připojování IFC souborů do Revitu

IFC soubory ve sdíleném balíčku lze připojit přímo ze sdíleného uložiště. Týmy mohou spojovat balíčky do propojení ze svého týmového prostoru. Propojování přímo ze sdíleného prostoru má výhodu, že umožňuje všem členům projektu přístup k IFC souborů kdykoliv v procesu návrhu.



Komentáře