Jak najít kolize tam, kde nejsou a měly by být

V reálném prostředí je potřeba u řady zařízení v objektech zajistit volný přístup, servisní prostor, možnost otevřít dveře atd. Minimální požadavky na tyto prostory pro obsluhu a údržbu jsou u některých zařízení dokonce vyžadovány normou.

clash detection

Ve virtuálním prostředí na to mají některé softwary speciální funkce. Například Navisworks dokáže hledat i "clearance" kolize. To jsou kolize objektů, které se neprotínají, ale jsou ve vzdálenosti menší, než je nastavená tolerance. Není to dokonalé, ale většina softwarů to neřeší vůbec. Revit pro to také nemá žádné speciální nastavení v kontrole kolizí.

Dobrou zprávou ale je, že to Revit můžeme naučit a kontrola kolizí s těmito volnými prostory může být velmi přesná. Vše závisí na přípravě samotných rodin zařízení, do kterých se vymodelují i tělesa ve tvaru servisních prostorů.

Postup úpravy rodiny může vypadat například takto:


Snadno pak zkontrolujete "kolize", tedy nesoulad s normami, běžnými BIM nástroji Revitu. Postup můžete využít i pro nové předpisy minimálních rozestupů (anti-covid) - např. obsluhy strojů v návrhu výrobní linky.

Komentáře