Zrušení hostitele rodiny

Už je to tři roky, co jsem napsal článek o změně hostitele rodin. Ne vždy je vhodné při tvorbě rodin použít konkrétního hostitele (stěna, podlaha...). To bývá často velký problém u TZB projektů, kdy pak rodinu nelze umístit na objekty externí reference. Vhodnější je mít rodinu nastavenou na hostitele "Plocha". Ale někdy i to si v průběhu času využívání rodiny můžete rozmyslet a chtěli byste hoštění rodiny úplně zrušit. Zde je návod, jak na to:
  1. otevřete rodinu v editoru rodin
  2. vyberte plochu a vymažte jí
  3. vypněte ve vlastnostech volbu "Založené na pracovní rovině"
  4. uložte rodinu/načtěte ji zpět do projektu
Na videu níže je vidět celý postup vytvoření volně umístitelné rodiny - převod hostitele v rodině ze stěny na plochu a odstranění plochy.



Poznámka k videu: při použití triku s příkazem Kopírovat/Sledovat pozor na kategorie rodin. Příkaz Kopírovat/Sledovat umí kopírovat jen některé kategorie, proto je na videu vidět změna z "Truhlářských výrobků" na "Mechanické zařízení". Po úpravě hostitele můžete samozřejmě kategorii nastavit zpět.

Ale pozor, možná se vám stane, že plocha smazat nepůjde. To je způsobeno tím, že nejde o rodinu převedenou například z hostitele stěny na plochu, ale o rodinu, pro kterou byla použita šablona RFT, ve které již byla plocha předpřipravena. Prvky, které jsou již v šabloně RFT, nelze mazat v RFA, vytvořených na těchto šablonách. Tuto "ochranu" proti smazání lze obejít malým trikem. Pomocí malých rozměrů (méně než 0,8) upravím velikost vysunutí tak, že Revit již těleso nedokáže vytvořit a sám potupně nabídne jeho smazání.



Pokud někdo znáte jednodušší postup, podělte se!



Komentáře

  1. Ten poslední trik s "potupným" smazáním je dobrý, nedávno jsem takto upravil některé šablony nábytku a pak jsem si nadával, že ty prvky, co se tahají ze šablony, nejdou v rodině smazat.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat