Zobrazení Revitu na 4K UHD monitoru



Pořídili jste si nový notebook nebo monitor, který má rozlišení 4K, tedy 3840x2160 pixelů nebo dokonce vyšší a zjistili jste, že se prostředí Autodesk Revitu nezobrazuje podle vašich představ? Není to nic neobvyklého, 4K rozlišení se stává samozřejmostí u počítačových monitorů až v poslední době (minimálně u těch co nemají vlastní cenovou kategorii), a tak pokud se setkáte s lehce rozmazanými ikonami v Revitu, neztrácejte hlavu.

Windows (primárně se budeme bavit o Win10) má několik různých možností, jak se pokusit o nápravu nedokonalého zobrazení. Má vestavěnou funkci na opravu rozmazaných aplikací, nicméně ta nemusí fungovat u všech aplikací a Revit toho byl příkladem, alespoň při mých testech. Další věcí je, že systém sám rozhoduje, co opraví.

Další možností je potlačit výhody 4K monitoru a snížit mu rozlišení na "Full HD", tedy 1920x1080 pixelů. Toto řešení je samozřejmě možné a nejčastěji se využívá např. při kombinování externího monitoru a monitoru notebooku, kde klasické kancelářské monitory většinou disponují pouze Full HD rozlišením. Zde tato varianta dává smysl, pokud chcete, aby obraz na obou monitorech vypadal totožně.

Tou nejzajímavější variantou ale je využít plné rozlišení obrazovky a přinutit Windows, aby rozlišení Revitu přizpůsobil na 4K. No a tento postup vám ukážu v krátkém obrázkovém návodu.

1. Na ikonu otevírající Revit klikněte pravým tlačítkem a otevřete Vlastnosti. Pokud nemáte ikonu na ploše, ale na hlavním panelu, klikněte pravým tlačítkem na ikonu a následně na Vlastnosti.



2. Ve Vlastnostech přejděte na záložku Kompatibilita a zde zvolíte, že chcete měnit nastavení pro všechny uživatele.


3. Následně zvolíte, že chcete měnit nastavení pro vysoké rozlišení DPI.


4. V posledním bodě pouze zvolíte, že chcete obejít chování vysokého rozlišení a že chcete nechat přizpůsobení na systému.

5. Pak už jen vše potvrdíte a při spuštění Revitu by ikony už měly být ostré.


Komentáře