ENSCAPE 3.0 - intuitivní vizualizace BIM projektů

Tento týden vyšla nová verze oblíbeného vizualizačního doplňku pro BIM aplikaci Autodesk Revit - Enscape. Od roku 2015, kdy vyšla první verze, už uběhlo dost času a tak nyní společnost Enscape představila novou verzi s označením 3.0, která přináší pár zajímavých novinek a stojí zato si o nich přečíst.


Na první pohled si uživatel všimne změněného vzhledu, který by měl být intuitivnější a usnadnit tak samotnou práci s doplňkem. Změna uživatelského rozhraní s sebou přináší také řadu dalších změn v práci s Enscapem. 

Těmi jsou například:

  • Vylepšená práce s vizuálním nastavením
  • Přemístění některých ovládacích nástrojů pro renderování
  • Nové zobrazení informací při vizualizaci
  • Nové zobrazení a práce s časovou osou v průběhu tvorby videa

Tyto změny by měly vést k tomu, že práce s Enscapem bude ještě intuitivnější a jednodušší i bez předchozích zkušeností. 

Zlepšení celkového výstupu by mělo pomoct i to, že některé nástroje pro úpravu vizualizace jsou nyní dostupné přímo v okně vykreslení Enscape modelu. Dříve byly dostupné na doplňkové kartě v Revitu a pro aktivaci nástrojů se tak muselo překlikávat mezi více okny. Tomu je konec.

A co dál? Dále přibylo 333 nových prvků jako jsou vozidla, stromy, atp. a došlo k vylepšení stávající knihovny, kde došlo k přepracování prvků tak, aby bylo dosaženo jednak lepšího vizuálního dojmu, ale hlavně zlepšení výkonu aplikace. Nyní je tedy k dispozici 2470 knihovních prvků, které mohou být využity napříč celým projektem.

Drobným redesignem prodělala i možnost zobrazovat informace o samotných prvcích přímo ve vizualizaci a stejně tak teď můžete přímo v okně Enscapu vytvářet issues (vady), které následně můžete vyexportovat do BCF.

Značnou renovaci prodělal i nástroj pro tvorbu videa, kde teď můžete jednoduše tvořit video přímo ve vytvořené vizualizaci bez překlikávání mezi dílčími nabídkami a díky klávesovým zkratkám tak můžete lépe rychleji dosáhnout výsledného video výstupu. Dále Enscape slibuje, že verze 3.0 by měla mít rychlejší načítání textur, čehož by mělo být docíleno díky současnému načítání více textur najednou. 

Více viz Enscape, cenové informace viz CAD eShop.

Komentáře