PlanGrid - Jak prohlížet/připomínkovat BIM soubory na mobilních zařízeních

S rostoucí popularitou BIM projektů a mobilních řešení roste potřeba pohodlné, flexibilní a rychlé metody okamžitého přístupu k aktuálním verzím projektové dokumentace a 3D modelů, včetně možnosti jejich online připomínkování nebo řešení změnových pracovních postupů. Autodesk zároveň v nedávné době aktualizoval a přeskládal portfolio produktů pro BIM spolupráci v cloudu. Jaké jsou tedy aktuální možnosti mobilního přístupu k BIM datům uložených v centrálním úložišti, CDE platformě Autodesk Construction Cloud (ACC)?

Pro prohlížení BIM modelů (3D i 2D dokumentace - například z aplikací Autodesk Revit nebo Navisworks - na mobilním zařízení lze použít aplikaci PlanGrid, která je součástí licence produktu Autodesk Build. Na aplikaci PlanGrid tedy můžeme hledět jako na "mobilní přístup na Autodesk Construction Cloud". Stačí si na mobilním zařízení nainstalovat aplikaci PlanGrid Build Field (PlanGrid Build Field App), která je dostupná jak pro OS Android (viz), tak i pro iOS (viz) a pomocí ní pak přistoupit do projektu, kterého jste členy. Okamžitě tak získáte na základě svých práv přístup ke všem dokumentů projektu, se kterými můžete pracovat. Aplikace vám umožní prohlížet 2D nebo 3D modely různých formátů (DWG, RVT, NWD a mnoho dalších), zobrazovat vlastnosti vybraných prvků, odměřovat vzdálenosti. Máte zároveň přístup k vadám, připomínkám, RFI, harmonogramu stavby, fotkám nebo formulářům vytvořeným v projektu. Aplikace přistupuje k datům online, ale pro případ, že budete mimo signál, je možné si je uložit předem do mobilního zařízení (cache) a přistupovat k datům offline.

Autodesk Build je propojen s daty v cloudu ACC. Pokud je tedy například váš projekt vytvořen v Autodesk Docs (součást licence projekční sady Autodesk AEC Collection) a pozvete do tohoto projektu člena týmu s licencí Build, tak získá mobilní přístup i k projektovým souborům uloženým v Docs (samozřejmě jen k těm, k nimž má přiřazené oprávnění).

Máte-li dotazy k licencování nebo k nasazení mobilních aplikací pro přístup k ACC, neváhejte nás kontaktovat.

Komentáře