MEP Fabrication Data Manager

MEP Fabrication Data Manager (FDM) je cloudová služba, která usnadňuje sdílení, správu a tvorbu obsahu TZB (databáze produktů Autodesk Fabrication) pro využití v BIM aplikaci Autodesk Revit, kde tento obsah známe pod názvem Díly výroby (Fabrication Parts). FDM umožňuje jednoduchou a efektivní spolupráci bez nevýhod manuální správy souborů nebo běžně dostupné synchronizace souborů s různými jinými cloudovými službami.

Nejzásadnější výhodou FDM je integrace s aplikací Revit. FDM jako moderní systém na správu obsahu a dat je postavený na platformě Autodesk Forge. FDM je technologické preview, ale aktuální stav a předpoklad dalšího vývoje ukazuje, že uživatelé aplikace Revit již nebudou závislí na aplikacích Autodesk Fabrication při správě obsahu a přidružených dat.

Co přesně znamená termín technologické preview? Autodesk tímto poskytuje široké veřejnosti uživatelů přístup k předběžným nebo beta verzím funkcí. Uživatelé mohou sami vyzkoušet a posodit nové BIM postupy a poskytnout Autodesku i zpětnou vazbu. Ne všechny technologické preview jsou k dispozici ve všech státech světa a všech jazycích. V současné době je FDM pouze v angličtině a je přístupný pouze uživatelům, kteří mají aktivní předplatné aplikace Autodesk Revit 2022 nebo 2023. Ať už jako samostatnou licenci nebo jako součást kolekce. 

FDM jako cloudová služba přináší ještě jednu výhodu oproti desktopovým aplikacím. Podobně jako jiné cloudové služby Autodesku je i tato průběžně aktualizována a jsou přidávány nové funkce. V budoucnu by měly být přidány například možnosti vytvoření nové položky, která nebyla součástí původně nahrané databáze, údaje o nákladech, nebo správa údajů souvisejících s plechy a další.

Co nabízí aktuální verze technologického preview?  MEP Fabrication Data Manager se skládá ze dvou částí:
  1. webová aplikace přístupná přes prohlížeč MEP Fabrication Data Manager - fabdm.autodesk.com
  2. desktopová aplikace pro synchronizaci dat s cloudovým uložištěm MEP Fabrication Data Manager Sync - ke stažení přes Počítačovou aplikaci Autodesk (Autodesk desktop app)



Jak začít?
  1. Stáhnout a nainstalovat desktopovou aplikaci FDM Sync
  2. Pomocí FDM Sync nahrát existující databázi Fabrication do cloudu
  3. Zkontrolovat nahraná data případně provést úpravy pomocí webové aplikace, určit oprávnění dalších uživatelů
  4. Stáhnout data pomocí FDM Sync
  5. Poté je obsah přístupný v aplikaci Revit 2022 a 2023

Video:


Komentáře