Nová aplikace Class Feeder pro CCI klasifikaci v Revitu

V pátek 9.12.2022 byla společností Arkance Systems vydána nová aplikace Class Feeder. Tento plugin pro Autodesk® Revit® umožňuje rychle a efektivně klasifikovat entity Revitu pomocí systému CCI (Construction Classification International). Tento klasifikační systém bude součástí plánovaného BIM mandátu v České republice a tím pádem se s ním budou setkávat všichni projektanti i ostatní účastníci životního cyklu budovy.

Aplikace Class Feeder byla vyvinuta speciálně pro práci s klasifikačním systémem CCI a při práci s tímto systémem tak nabízí oproti konkurenčním řešením mnoho výhod. O klasifikačním systému CCI se můžete více dozvědět v tomto článku, jednou z jeho charakteristik je takzvané multiaspektová charakteristika, kdy tento systém sestává z takzvaných faset. Uživatel také jednoduše nastavuje parametry, do kterých se každá z faset bude zapisovat. Výběr zapisovaného parametru u jednotlivých entit pak probíhá automaticky a tím se omezuje chybovost.

Aplikace sama načítá databázi klasifikačních tabulek CCI a uživateli tak odpadá starost o správu těchto dat. Uživatel tím pádem má zaručeno i to, že vždy používá aktuální verzi tabulek CCI a to včetně všech příkladů a synonym.

Uživatelské rozhraní aplikace Class Feeder pro Revit

Uživatelské prostředí aplikace je velmi intuitivní a umožňuje nejenom klasifikaci jednotlivých prvků, ale i kontrolu klasifikace modelu. Zároveň umožňuje rychle se přepínat mezi jednotlivými fasetami. Co uživatelům velmi urychlí práci, je výběr pomocí kategorií a typů, kde není nutné pracovat s výchozími nástroji Revitu, ale stačí jednoduše prvky vybírat v okně Class Feederu. Možné je samozřejmě prvky pro klasifikaci vybírat i z modelu.

Class Feeder obsahuje i rychlou kontrolu toho, zda jsou prvky klasifikovány. Po zapnutí kontroly uživatel jednoduše dle zelené nebo červené barvy pozná, zda je parametr dané fasety prvku prázdný, nebo ne. Při kontrole je možné i jednotlivé fasety mixovat.

Při interním testování porovnání klasifikace na středně velkém projektu za použití výchozích nástrojů Revitu (výkazy, filtry, atd.) a Class Feederu jsme při zápisu do dvou z pěti faset zaznamenali čas 27 minut při práci s Class Feederem a 93 minut při použití výchozích nástrojů Revitu. Stejný úkon tedy zabere 1/3 času!

Úspora času při použití aplikace Class Feeder

Class Feeder je pro zákazníky s aktivním předplatným Revitu nebo Autodesk AEC Collection k dispozici zdarma. Ke stažení je buď na Stránce správy licencí Holixa nebo na Helpdesku Arkance Systems. Instalační medium podporuje jednotnou instalaci pro Revit 2023, 2022, 2021 a 2020. Ostatní mohou využít akci Klasifikuj třídu zdarma, kdy je umožněno využití aplikace až do 30.6.2023 všem, kteří si o ní v rámci akce zažádají vyplněním formuláře na produktové stránce. Komerční prodej pak bude zahájen 1.7.2023.

Podrobné představení aplikace i klasifikačního systému CCI je k dispozici na záznamu webináře.

Komentáře

  1. Dobrý deň, tento tool vyzerá zaujiímavo. Je však možné využiť BIM Interoperability tools, ktoré sú nativne v Revite. Rozdiel je, že si dáta špecifikujete v excel tabuľke a tento tool vám ich vkláda do zvolených objektov. Pomocou výkazov tak viete kontrolovať správnosť vložených dat okamžite. Podporuje to aj možnosť vlastných zdieľaných parametrov. Je to teda jednoduchšia verzia, ktorá je ale zdarma. Podporuje aj množstvo iných klasifikácií ako Uniclass, IFC, Omniclass a podobne. Viac na https://interoperability.autodesk.com/classificationmanager.php

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den,
    před zahájením vývoje jsme v rámci průzkumu trhu hodnotili samozřejmě i BIM Interoperability Tools od Autodesku. CCI klasifikace tímto nástrojem je také možná, nicméně Class Feeder poskytuje několik výhod.
    Tabulky dat CCI jsou načítány automaticky a Vám tak odpadá starost s vytvářením a správou vlastních tabulek s CCI daty.
    Výběr prvků dle kategorií a typů v rámci Class Feederu urychlí klasifikaci projektu. Stejně tak okamžité poskytnutí zpětné vazby ohledně klasifikovaných objektů včetně možné kontroly napříč různými fasetami. Aplikace obsahuje další nástroje, které myslím zefektivní klasifikační práci. Doporučuji nástroj vyzkoušet, do 30.6.2023 je k dispozici zdarma pro kohokoliv, kdo si zažádá.
    Ve vývojovém plánu je navíc rozšíření o některé další funkce, které dále práci s CCI zefektivní i v návaznosti na datové šablony.
    Pro klasifikaci jinými klasifikačními systémy, které zmiňujete v příspěvku, doporučujeme používat právě Autodesk BIM Interoperability Tools. Class Feeder byl vytvořen se záměrem řešit pouze CCI klasifikaci, která bude používaná v české a slovenském prostředí.
    Tomáš Polák, Arkance Systems

    OdpovědětVymazat

Okomentovat