Metal Framing – obvodové pláště budov

Obvodový plášť je důležitou součástí každé budovy. V programu Autodesk Revit je velmi snadné navrhnout objekt s kontaktním zateplovacím systémem. Stačí lepit jednu vrstvu na druhou a projektovou dokumentaci není nutné vytvářet pomocí žádných speciálních nástrojů. Nicméně, složitější typy obvodových plášťů, jako jsou lehké obvodové pláště (sloupko-příčkové fasády), provětrávané fasádní systémy nebo prefabrikované tepelně izolační panely pro halové stavby, mohou představovat výzvu.

Jak si s touto výzvou poradit?

Aplikace Metal Framing od společnosti AGACAD nabízí řešení pro efektivní a přesné navrhování konstrukcí, koordinaci a tvorbu výrobní dokumentace v Revitu. Tento BIM software dokáže významně ulehčit práci a ušetřit čas. 

Metal Framing – Curtain Walls & Panels


Díky balíčku Metal Framing - Curtain Walls & Panels můžete okamžitě začít navrhovat konstrukce s lehkými obvodovými plášti, které jsou často používány pro vytvoření prosklených obvodových plášťů veřejných budov, jako jsou banky, úřady, hotely, administrativní budovy a sportovní haly.


Aplikace automaticky rozmístí sloupky a příčky, držáky okenních skel, přítlačné desky, krycí desky, izolační prvky a výplně v celém modelu. Díky uživatelem definovaným konfiguracím získáte přesný a vysoce detailní 3D model, který lze snadno označit a roztřídit podle vlastností a umístění. Balíček Curtain Walls & Panels umožňuje automaticky vygenerovat podklady pro výrobu včetně požadovaných pohledů, výkresů a výkazů.



Metal Framing – Ventilated Facade


Provětrávané fasády jsou moderním způsobem zateplování budov, které se vyznačují nejen poutavým vzhledem, ale také skvělými tepelně-technickými vlastnostmi. Tyto fasády jsou založeny na použití roštu z hliníkových profilů se speciálním závěsným systémem, vloženou izolací a fasádními deskami. Balíček Metal Framing Ventilated Facade umožňuje navrhovat provětrávané fasády včetně nejmenších detailů a přizpůsobit je potřebám uživatele. Modul je plně uživatelsky přizpůsobitelný a umožňuje vytvořit nejrůznější schémata skladby fasádních panelů, takže uživatel může docílit vzhledu fasády přesně podle svých představ.


Díky Metal Framing Ventilated Facade lze na základě uživatelem generovaných konfigurací automaticky vygenerovat opláštění z fasádních desek, rošt z hliníkových profilů a skladbu tepelně izolačních desek. Návrh fasády je možné doplnit o kotvicí prvky nebo detailní přípoje kovového roštu. Na základě přesného BIM modelu lze následně vytvořit například výkresovou dokumentaci, kladečská schémata a vygenerovat výkazy materiálů a podklady pro kalkulaci.


Metal Framing – Sandwich panels

Sandwichové panely se často používají jako stěnové a střešní panely u halových objektů, díky svým vynikajícím tepelně izolačním vlastnostem a jednoduché manipulaci a montáži. S Metal Framing Sandwich je můžete snadno navrhnout ve svých projektech.


Metal Framing Sandwich Panels je ideální pro přesné a efektivní modelování fasád, střech a opláštění průmyslových objektů a komerčních vícepodlažních budov. Aplikace zefektivní pracovní postup tím, že umožňuje vytvářet databázi konfigurací pro různé typy stěn a střech. Nastavené konfigurace s podrobnými detaily a rozvržením panelů lze uložit a kdykoli znovu použít. Po dokončení modelování se automaticky vygenerují i klempířské prvky. Výsledkem je přesný BIM model připravený pro přípravu výrobního výkresu, kalkulace, objednávky množství nebo jako podklad pro výběrové řízení. Na základě modelu lze snadno vygenerovat projektovou dokumentaci pro celý vnější plášť budovy ze sendvičových panelů, nosnou konstrukci a kotvení.






V článku jsem se zaměřil na výhody a využití aplikace Metal Framing pro návrh a modelování provětrávaných fasád, lehkých obvodových plášťů, střech a opláštění objektů s využitím sandwichových panelů. Díky této aplikaci je proces navrhování a modelování fasád a střech mnohem efektivnější a přesnější, bez ohledu na velikost projektu. Metal Framing umožňuje vytvářet a ukládat databázi konfigurací pro různé typy stěn a střech, což zefektivní pracovní postup a umožní vytvoření přesného BIM modelu.

Ukázka AGACAD Metal Framing




Více informací o aplikaci naleznete na produktových stránkách Metal Framing.
V případě zájmu o bližší informace či nákup softwaru AGACAD Metal Framing prosím kontaktujete obchodní oddělení Arkance Systems.

Komentáře