3D Tisk z Revitu – Obálka budovy

 Minule jsme se zabývali tiskem 3D modelu z Revitu. Výsledkem bylo vytisknutí modelu půdorysu, který byl v požadovaném měřítku. Jeden komentující projevil zájem o vytisknutí obálky s vnitřní výplní. Již jsem se téhle problematice věnoval a měl první řešení.

Model .STL, který vkládáme do Sliceru, musí mít veškeré vnitřní prostory vyplněny hmotou. Docílit toho dokážeme mnoha způsoby.  

Vytvoření podlah s výškou místnosti…

Vytvoření objemu, který bude vyplňovat veškerý vnitřní prostor…

Po polovině tuctu pokusů jsem přišel k závěru, že postup jde téměř úplně automatizovat. 

Následující řádky vás seznámí s tímto výsledným postupem.

Správné modely Revitu obsahují vždy „Místnosti“ nebo „Prostory“. Jsou to kategorie, které se neexportují do STL. Nejsou totiž tvořeny plnou hmotou. Vyplňují většinu vnitřní oblasti. Musíte tedy místnosti převést na jinou kategorii, která bude vytvořena z plné hmoty.  Zkontrolujte, že váš  model má ve všech prostorech (podhledy, šachty, podkroví, zdvojené podlahy…) vloženy „Místnosti“ nebo „Prostory“.  Následně si otevřete aplikaci Dynamo a vytvořte si velice jednoduchý script podle obrázku. Nebo si ho stáhněte pod odkazem: ASC.Kopirovani_geometrie.zip

Na jedno kliknutí kopírujete geometrii „Místností“ nebo „Prostory“ do libovolné kategorie.  

Popis scriptu:  

Vstupní geometrie: Vyberete, kterou kategorii chcete převést.

All Elements of Category: Automaticky vybere všechny objekty z kategorie v modelu.

Element.Geometry: Najde Geometrii vybraných objektů.

Výstupní geometrie: Vyberete, jakou kategorii chcete vytvořit.

DirectShape.ByGeometry: Vytváří objekty na základě dodaných vstupů. 




Pohled exportujte do STL a otevřete Slicerem.  Více informací k exportu se dozvíte v předchozím článku


Ve Sliceru projděte jednotlivé vrstvy a hledejte, kde máte narušenou výplň. Já našel několik chyb z důvodu nedokonalosti mého modelu (nelícující desky, izolace pozednice…). Ale paradoxně naším největším problémem jsou výplně otvorů. Prvky dveří a oken vyřezávají do geometrie stěn otvory. Tyhle výběrové geometrie se nám projeví při tisku. Vytvořte si proto kopii modelu Revitu. V této kopii modelu vymažte všechny objekty, které vytvářely  ořezovou geometrii (nejsou to jen prvky dveří a oken). Opravte ostatní chyby modelu, jako u mě byly nelícující podlahy a skryté geometrie. Opravený model po exportu do .STL je připraven k tisku.

 Řešení s vytvořením kopie modelu a vymazání objektů považuji za nesprávné řešení a nepoužívám ho. Jak vytisknout model bez vytváření kopie vám vysvětlím ale až příště. 

Podrobnější postup najdete také ve videu.


Komentáře