Novinky AutoCAD Plant 3D 2024

Minulý týden byla vydána nová verze potrubní aplikace  AutoCAD Plant 3D 2024, součást sjednocené licence AutoCADu 2024 (One AutoCAD). "Potrubních" novinek sice není mnoho, ale některé funkce nebo vylepšení zcela jistě potěší řadu uživatelů, protože na ně již delší dobu čekali. Pojďme se ted podívat, co nová verze přinesla.

Výkaz materiálu na ortho výkresech

Dialog pro nastavení výkazu materiálu byl předělán a navíc obsahuje možnost přidat kromě výkazu potrubních dílů i výkaz ocelových konstrukcí a zařízení včetně hrdel. A právě výkaz hrdel byl velmi častým požadavkem uživatelů. V nastavení lze standardně použít šablonu tabulky, kde lze zvolit použité parametry a kromě toho lze nastavit i způsob seskupování a seřazování jednotlivých komponent v tabulce.

A takto může vypadat výsledný výkaz hrdel zařízení.


Vylepšený editor potrubních tříd a katalogů

V editoru potrubních tříd a katalogů (Spec Editor) došlo k menším změnám v uživatelském prostředí, kdy okno náhledu na díl je nyní umístěno vpravo místo vlevo, ale zajímavější změna je, že lze přidávat nové parametry v rámci dialogu "Edit parts" - jak pro katalog, tak i pro potrubní třídu.


Další změnou je, že můžete editovat rozměry více dílů najednou. Stačí je vybrat v seznamu dimenzí a zadat společné rozměry.

Posledním vylepšením je možnost zahrnout uživatelské parametry zadané v katalogu nebo potrubní třídě pro aktualizaci - ať už z katalogu do potrubní třídy nebo z potrubní třídy do projektu.


Prohlížeč potrubních tříd v projektu

Nástroj Spec Viewer doznal menšího vylepšení co se týká vyhledávání. Do dialogu přibylo vyhledávací pole.

Zobrazení potrubí na ortho výkresech

V minulé verzi se jako novinka objevila možnost zobrazit potrubí na výkresech jednočarově. Ve verzi 2024 se tato možnost rozšířila a podrobnější nastavení jakých tras se má nastavení týkat. Můžete si vybrat zda se má jednočarově zobrazit potrubí s určitým parametrem, konkrétní trasu nebo dimenze nebo můžete požadované trasy vybrat ručně.


Další vylepšení
  • Při spolupráci na projektu v cloudu (pomocí licence BIM Collaborate Pro) je možné vzít zpět vydání více výkresů najednou
  • Při exportu nebo importu dat z Data Manageru, Spec Editoru nebo Catalog Editoru se výrazně zlepšil výkon a navíc není třeba mít nainstalován Microsoft Excel. 
  • Vylepšen byl také výkon při generování izometrie s použitím LTD souboru
  • Do výpočtů lze zahrnout funkce Round, Trim a Split
  • Při přenosu nastavení z jiných projektů lze všechna uživatelská nastavení přijmout najednou
AutoCAD Plant 3D 2024 samozřejmě zahrnuje i veškeré novinky týkající se AutoCADu 2024, o kterých jsme již psali na našem blogu. Z těch zajímavějších novinek se jedná např. o protokolování aktivit a událostí v daném souboru, kdy můžete sledovat, co se v daném souboru dělo, kdy se to dělo a kdo to udělal. Odpadnou tak dohady o tom, kdo třeba smazal část výkresu. Anebo rychlejší propojení s CDE nástrojem, cloudovým úložištěm Autodesk Docs.

Nový AutoCAD Plant 3D 2024 si můžete stáhnout jako aktualizaci z vašeho účtu Autodesk Account nebo si jej vyzkoušet v bezplatné Trial verzi.



Komentáře