Konektor Power Automate pro Autodesk Construction Cloud

Aplikace Microsoft Power Automate umožňuje komukoliv vytvářet automatizované procesy pomocí nástrojů s malým množstvím napsaného kódu. Propojuje a zjednodušuje pracovní postupy mezi aplikacemi a službami, které denně používáte. Díky stovkám předem připravených konektorů, tisícům šablon a asistenci umělé inteligence je automatizace opakujících se úloh snadná. 


Pro cloudové služby Autodesk Construction Cloud (ACC) je k dispozici také konektor Power Automate s několika šablonami, pomocí kterých můžete automaticky odesílat oznámení o aktualizacích služby Data Exchange, nebo extrahovat vlastnosti BIM projektů.


Před použitím této integrace je nutné mít přístup k výměnám dat (Data Exchange) v projektu Autodesk Construction Cloud (Autodesk Docs) - viz Data Exchange Connector. Pak povolte nebo nainstalujte integraci Power Automate do svého účtu Autodesk Construction Cloud. Pokud jste správcem účtu, najdete integraci Power Automate pod nastaveními Account Admin na kartě Aplikace.


Poté už se stačí přihlásit pomocí Microsoft účtu na stránku powerautomate.microsoft.com a začít vytvářet svůj automatizovaný tok. Pokud zvolíte některou z Autodesk šablon, můžete začít odesláním automatického e-mailu při aktualizaci výměny dat (Data Exchange), nebo automatickým zasláním upozornění do týmu aplikace Microsoft Teams, nebo automatickým zápisem aktualizovaných prvků a parametrů výměny dat do tabulky Excelu.




Nastavit automatické zasílání upozornění na novou výměnu dat, nebo její aktualizaci je velmi jednoduché a na pár kliknutí. V rámci toku Power Automate můžete upravit a přizpůsobit šablonu, triggery, akce a připojené aplikace podle svých představ.

Šablona pro extrahování dat do Excelu už je trochu komplikovanější, ale i s minimální znalostí programování a asistencí umělé inteligence v prostředí Power Automate, jí za krátkou dobu zprovozníte.
Sám jsem si tuto šablonu také vyzkoušel, ale musel jsem si nastavení toku přepracovat. V první řadě má tato šablona nastavenou zastaralou akci "Get details of a Data Exchange property".


Osobně jsem chtěl ale hlavně vyzkoušet získání vlastností objektů, ze kterých je vytvořený model Revitu. Takže v toku jsem použil místo této výchozí akce jinou akci s názvem "Get properties of objects". Případně je k dispozici ještě akce "Get properties of objects by filter", kde můžete zvolit filtr podle kategorie, rodiny nebo typu a extrahovat jen prvky, které projdou vybraným filtrem.


Akce "Get properties of objects" mi umožnila v navazující akci "Add a row into a table" čerpat z mnoha vlastností a mapovat je na jednotlivé sloupce excelovské tabulky. Vlastně vybíráte ze všech parametrů objektů, které jsou součástí výměny dat. Parametrů vestavěných, parametrů rodin, sdílených parametrů i parametrů projektu.


U vestavěných parametrů se pracuje s anglickými názvy u ostatních je název parametru podle jazyka, kterým byl zapsán. Kromě výměny dat (Data Exchange) je pro tento tok ještě potřeba mít nachystaný sešit Excelu uložený v cloudu s rozsahem naformátovaným jako tabulka.

Suma sumárum, pro automatizaci extrakce dat z Revitu do Excelu potřebujete:
  • Předplatné pro přístup k projektům Autodesk Construction Cloud.
  • Aktivovaná aplikace Power Automate v účtu Autodesk Construction Cloud.
  • Microsoft Excel (online). Zde je zásadní používat excelový soubor, který je uložený v cloudu.
  • Předplatné Microsoft Power Automate Premium












Komentáře