Březnové novinky Autodesk Construction Cloud

Autodesk uvedl v březnu 2024 řadu novinek ve své cloudové službě Autodesk Construction Cloud určené pro návrh, výstavbu a správu budov, které zahrnují vylepšení správy dokumentů, projektového řízení a administrativních funkcí. Mezi klíčové aktualizace patří vylepšené sdílení informací mezi projekty, vylepšená spolupráce s AutoCADem. Nové možnosti přináší nástroj pro korespondenci, tvorbu harmonogramu nebo reportování z projektů. Autodesk nezapomněl ani na mobilní aplikaci. 


Přečtěte si, co je nového v platformě Autodesk Construction Cloud.

Administrace 

Protokol aktivit (beta)

Administrátoři projektu mohou  zobrazit chronologický seznam všech aktivit v projektu ve vybraném časovém úseku. Filtrovat lze zatím jen podle datumu a protokol nelze exportovat. Je to zatím beta verze, takže můžeme očekávat rozšíření funkčnosti.

Vylepšené přidávání členů

Při hromadném přidávání členů do projektu je možné provádět různá nastavení pro každého člena. To umožňuje lepší flexibilitu během přidávání členů. 


Bridge (Most)

Funkce Most, která umožňuje sdílet informace mezi projekty, doznala řady vylepšení.
  • Členové si mohou nastavovat frekvenci zasílaných notifikaci
  • Byl také nastaven limit na maximální počet souborů, které lze najednou sdílet, na 50 000
  • Při sdílení novější verze souboru se v cílovém projektu nahradí starší verze místo vytvoření kopie
  • Již vytvořené připomínky zůstanou viditelné i při nahrání nové verze pomocí mostu. Neznamená to, že jsou připomínky sdíleny mezi projekty
  • Při otevření souboru v prohlížeči si může uživatel zvolit, jakou verzi chce prohlížet a tuto verzi následně nasdílet
  • Uživatelé, kteří mají právo publikovat nahrávat výkresy, mohou nyní výkresy také sdílet

Import formulářů ze šablony

Uživatelé mohou importovat šablony formulářů buď z jiného projektu nebo ze šablony vytvořené v administraci účtu 

Správa sdílených parametrů

Správa sdílených parametrů Revitu je nyní dostupná i na Evropských centrech

Modul Docs – práce se soubory

Integrace s AutoCADem

Uživatelé AutoCAD 2025 a Autodesk Docs  mohou nyní propojit PDF soubory s vytvořenými připomínkami z Autodesk Docs do AutoCADu. 


Publikování PDF do specifikací

Uživatelé s úrovní oprávnění Zobrazit a vyšší mohou publikovat PDF soubory do Specifikací. Specifikace je nová funkce Autodesk Docs, která umožňuje analyzovat nahraný PDF soubor pomocí OCR funkce a rozdělit ho na jednotlivé části. Podporovány jsou následující standardy: 
  • CSI MasterFormat
  • Common Arrangement of Work Sections (CAWS)
  • Uniclass
  • Other/Unknown

Přístup do zadržovací oblasti

Pokud je v projektu používán standard pojmenování souborů, mají nyní uživatelé, kteří do projektu nahrají soubor neodpovídající nastavené konvenci pojmenování, možnost název upravit. Zadržovací oblast pro chybně pojmenované soubory je nyní viditelná všem členým projektu. 

Vylepšený vyhledávací filtr 

Vyhledávat soubory nebo adresáře lze nyní i podle toho kdo soubor naposledy aktualizoval.

Přenosy

Při zasílání souborů pomocí nástroje Přenosy je možné si poslat do e-mailu kopii oznámení. To se může hodit pro auditování. Nově mohou také členové projektu vidět název společnosti jak odesílatele, tak i příjemce souborů. Podle názvu společnosti příjemce nebo odesílatele lze také filtrovat.

Prohlížeč

V mobilní aplikaci je k dispozici beta verze prohlížeče, které umožňuje rychlejší procházení a vizualizaci rozsáhlých 3D modelů. Prohlížeč je k dispozici pro většinu zařízení pracujících jak na Android, tak i na iOS. Obecně platí, že čím více RAM vaše zařízení má, tím lepší bude výkon. 
Beta verze prohlížeče se dá zapnout při zobrazení modelu klepnutím na „Turn on BETA viewer“ v horní liště prohlížeče. 

Novinky jen pro Autodesk Build

Korespondence

Možnost posílat a přijímat e-maily do projektu přibyla teprve nedávno a stále se vylepšuje. V březnové aktualizaci mohou nyní uživatelé při posílání e-mailu přidat kromě přílohy i  referenci, jako například fotky, formuláře, výkresy a další. Mohou také nastavit termín splnění a stav. Korespondenci lze nově filtrovat podle toho, zda mají přílohu, nebo zda se jedná o soukromou korespondenci. 

Harmonogram

Autodesk Build umožňuje importovat harmonogramy vytvořené v Microsoft Project, Asta Powerproject nebo Primavera P6. Nově mohou uživatelé s licencí Build navíc vytvářet a aktualizovat pracovní plány přímo v cloudovém prostředí. Pracovní plány slouží jako doplněk k harmonogramu s kterým se mohu provázat. 

Zařízení

Importovaná zařízení z 3D modelu lze nyní zobrazil nejen ve 3D pohledech, ale i ve 2D pohledech. 
Zároveň je možné se při importu z modelu zvolit, jakým způsobem importovat komplexní objekty, jako například dveře nebo okna, která mohou být složena ze samostatných komponent, jako práh, parapet a podobně.

Reporty

Uživatelé s úrovní přístupu „Vedoucí“ mohou nyní generovat souhrnné reporty do XLSX formátu pro všechny projekty v účtu.

Datový konektor

Uživatelé mohou generovat report pro extrakci kolizí. 



Byly také aktualizovány a přidány některé nové šablony Power BI.


Cloudové služby Autodesku si můžete zdarma vyzkoušet na stránkách Autodesku, kde se stačí jen přihlásit pomocí svéhu účtu u Autodesku nebo si zdarma vytvořit nový účet.




Komentáře