Jak přidat šířku a výšku výkresu do vašeho rohového razítka Revitu

Dnes si ukážeme, jak do razítka výkresu dostat informaci o rozměru nebo jinou relevantní informaci, která je čerpaná přímo z vlastnosti rodiny výkresu. Pokud například chcete zobrazit rozměr výkresu v razítku a chtěli byste, aby byl rozměr vyplněn podle parametrů šířky a výšky, není možné jednoduše přidat sdílený parametr. Tedy tak, jako přidáváme parametr například pro název nebo číslo výkresu. Tento dotaz mi byl položen na našem Helpdesku, a já děkuji za takový dotaz a nápad na krátký článek.

V našem razítku jsem se s tímto problémem setkal, ale nedostal jsem se tenkrát k řešení. Nepotřeboval jsem přesný rozměr, ale informaci o počtu formátů A4, který je vypočítá vzorcem na základě plochy výkresu. Hodnotu jsem však musel ručně přepisovat, což vedlo k chybám, protože jsem během projektu několikrát měnil velikost výkresu, a ne vždy jsem si vzpomněl, že je potřeba udělat ruční úpravu v razítku, zatímco vše ostatní bylo automatizováno. Nyní jsem tedy tento problém vyřešil.

Jak na to tedy jít?

  • Otevřete si vaše razítko. Pokud v něm máte štítek, který se odkazuje na rozměr výkresu, odstraňte ho. Pokud štítek nemáte, vytvořte v razítku místo pro vypsání daného parametru.
  • Založte novou rodinu na šabloně „Obecná poznámka.rft“. Odstraňte červenou poznámku a přidejte štítek. Nezapomeňte nastavit správný typ štítku, aby font odpovídal fontu vašeho razítka.
  • Do štítku vložte sdílený parametr pro šířku a výšku výkresu nebo jiné parametry, které chcete zobrazit. Nastavte formátování, například milimetry bez desetinných míst, přidejte příponu za první parametr a u druhého bez desetinných míst s jednotkou. Tedy tak, abyste vytvořili výsledný popis  “420 x 297 mm”.

  • Uložte rodinu pod správným názvem, načtěte ji do vašeho razítka a umístěte na požadované místo.
  • Vyberte vnořenou rodinu a v sekci “Upravit typ” asociujte parametry s požadovanými hodnotami v rodině razítka. Pokud potřebné parametry nemáte, přidejte je v nabídce “Typy rodin”. Parametry lze asociovat i s vestavěnými parametry nebo je sjednotit pomocí vzorce v “Typy rodin”.

A máte hotovo. Pod článkem najdete komentované video, kde ukážu, jak přidat parametr pro výšku, šířku a počet formátů A4 do našeho firemního razítka.


Videoukázka:




Komentáře