Renovace milánského Teatro Lirico pomocí BIM a Autodesk ReCap

Milánská radnice zahájila ve spolupráci s Autodeskem renovaci historického divadla Teatro Lirico z 18. století. Otevřeno bylo v srpnu 1779 pod názvem Teatro alla Canobbiana Salieriho komickou operou a baletem. Divadlo se proslavilo i posledním veřejným projevem Mussoliniho z roku 1944. Divadlo bylo v roce 1998 uzavřeno - město si vinou neutěšené finanční situace nemohlo dovolit jej provozovat ani provést nezbytné opravy. V roce 2007 započaly práce na modernizaci divadla, se zachováním původní fasády architekta Giuseppe Piermariniho.

Před vyhlášením výběrového řízení na renovaci potřebovalo město zjistit skutečný stav budovy. Stav interiéru byl detailně zdokumentován pomocí laserového skenování, kterým bylo pořízeno celkem 550 mračen bodů s celkem 10 miliardami bodů. Data mračen bodů byla použita pro vytvoření vysoce podrobného digitálního 3D modelu divadla pomocí aplikací Autodesk ReCap, Revit a Building Design Suite. Ty dokáží zpracovat laserové skeny, fotografie a další nasnímaná data do 3D modelů s přesnými rozměry, následně použitých jako podklady pro projekt renovace.


Výsledný model zůstává majetkem města pro budoucí údržbu a rozšiřování. Díky přesné dokumentaci stávajícího stavu může město lépe řídit projekt renovace a jeho náklady. BIM model vytvořený v Revitu ze skenovaných podkladů umožnil provést úvodní vizualizace a simulace stavby, ty dostane i dodavatel, který vzejde z výběrového řízení.


Po znovuotevření bude divadlo přejmenováno na Teatro Lirico Giorgio Gaber na počest milánského zpěváka, skladatele, herce a dramatika, který pravidelně účinkoval v Teatro Lirico od 60. let až do jeho uzavření. Renovované divadlo bude také vystavovat sbírky archivu nadace Fondazione Giorgio Gaber.

Ukázky z projektu:


(volně dle In the fold)

Komentáře