A360 Collaboration for Revit konečně celosvětově dostupné


Autodesk včera 7.1.2016 zpřístupnil službu A360 Collaboration for Revit pro celý svět. Dosud byla tato aplikace dostupná pro komerční využití pouze na území Severní Ameriky. Nyní tak mají možnost snadné vzdálené spolupráce na projektech v cloudu i zákazníci z České a Slovenské republiky. Služba funguje na principu ročního, čtvrtletního a měsíčního předplatného a je možné ji objednat u autorizovaných prodejců Autodesku. Součástí předplatného je i cloudová služba A360 Team. Collaboration (C4R) je zatím pro celý svět pouze v angličtině, ale během ledna by se měla postupně rozšířit o všechny stávající jazykové verze Revitu.

BIM spolupráce v cloudu

A co vlastně A360 Collaboration for Revit umí? Služba umožňuje vzdálenou spolupráci na modelech Revitu podobným způsobem jako jste zvyklí  při spolupráci na lokální síti, s tím, že centrální model je uložen v cloudovém prostředí a projektanti tak k němu mohou přistupovat doslova odkudkoli. Můžete tak svůj model sdílet třeba i s projektanty ostatních profesí, kteří mají kancelář v jiném městě a všichni mohou v reálném čase sledovat a reagovat na změny ostatních spolupracovníků. To vše bez složitého nastavování sítí a potřeby pokročilých znalostí z oblasti IT. Doplněk Collaboration pro Revit navíc obsahuje komunikátor, přes který mohou všichni účastníci projektu vzájemně informovat o prováděných změnách a to opět v reálném čase. Aplikace je také přezdívána "Revit Cloud Server" nebo "BIM Cloud Server".
Výhodou řešení je i to, že cloudový projekt můžou přes webovou prohlížečku nebo mobilní aplikaci prohlížet a připomínkovat i uživatelé, kteří nemají k dispozici Revit. Web A360 i mobilní aplikace umožňuje prohlížení 3D modelu i všech vytvořených výkresů a nasdílených pohledů.

Spolupráce prostřednictvím Collaboration v praxi je hezky předvedena v následujícím videu.


Jak službu zprovoznit?

Pro zpřístupnění cloudové spolupráce je nutné do Revitu doinstalovat doplněk A360 Collaboration for Revit, jehož poslední verzi stáhnete zde, být v Revitu přihlášen do účtu A360 vaším uživatelským jménem a mít ve vašem Autodesk účtu tuto službu aktivovanou.


Po instalaci doplňku do Revitu přibudou cloudové funkce do karty Spolupracovat. Po kliknutí na tlačítko Spolupracovat se zobrazí dialog, ve kterém zvolíte, zda chcete zahájit spolupráci na lokální síti klasickým způsobem nebo spolupráci v A360. Při volbě druhé možnosti se projekt nahraje jako centrální model do cloudu a spolupráce může začít.



Ve stávající geograficky omezené verzi služba realizovala cca 29 000 souběžných online změn BIM modelů týdně.

Pro ceny a další informace prosím kontaktujte CAD Studio.

Komentáře