Dynamo a jeho praktické využití: automatická severka

Při pohledu na pracovní postupy v programu Dynamo většině z nás zmrzne úsměv na rtech a častokrát se neubráníme myšlence, zdali to vývojáři z Autodesku skutečně myslí vážně? Někteří z nás se úspěšně vyhnuli tvorbě rodin za pomocí různých podmínkových vět a teď tady máme něco, nad čím zkušeným projektantům zůstává rozum stát. Ale je to skutečně tak náročné a prakticky nevyužitelné? Na tyto otázky se pokusím odpovědět v nadcházející sérii článků, kde si představíme různé možnosti praktického využití vizuální programování Dynamo.

V dnešním článku si popíšeme, jak si připravit symbol severky tak, aby se při nasdílení souřadnicového systému JTSK, například z výškopisu zaměřeného geodetem, projekt Revitu automaticky natočil na skutečný sever.

Jak už jsem zmínil, je důležité si nejprve do projektu připojit výškopis zpracovaný geodetem a před nasdílením si osadit základní bod projektu. Tuto část považuji za základ při práci s projektem v Revitu, proto ji zde nebudeme dále rozebírat, pokud jste ale nový uživatel Revitu a tato problematika Vám je cizí, můžete si zde na blogu přečíst podrobný postup jak na to.

Po nasdílení souřadnicového systému je nutné vytvořit nový symbol severky, popřípadě upravit stávající symbol tak, že se doplní o parametr úhlu, který se nazve Úhel ke skutečnému severu. Zde je potřeba upozornit na to, že rodina severky musí, před načtením do projektu, fungovat bez jakýchkoliv obtíží, proto je zde kontrola funkčnosti parametru na místě. Dále je nutné se vyvarovat vkládání textu do rodiny, jelikož daný text nelze ukotvit tak, aby rotoval s danou severkou. Pokus vytvořit text jako zvláštní rodinu a tu se pokusit ukotvit k čáře, ke které je vázán úhlový parametr, byl neúspěšný. Revit tuto možnost z nějakého důvodu nedovolí. Vytvořenou rodinu severky stačí posléze načíst do projektu a osadit si ji na libovolný počet výkresů.

V této chvíli je na řadě spustit program Dynamo, který je již od verze Revitu 2017 jeho součástí a lze ho najít na kartě Správa na panelu Vizuální programování. Pokud používáte nižší verzi Revitu, je nutné si tento doplněk stáhnout ze stránek vývojového týmu, nainstalovat a následně se bude zobrazovat na kartě Doplňky.

Do plochy grafu si zaneseme následující uzly:

1.) Family Types: Cesta k uzlu: Revit > Selection > Family Types;  Tento uzel vybere všechny typy rodin, které jsou k dispozici v projektu, v našem případě budeme hledat název typu severky.

2.) All Elements of Family Type: Cesta k uzlu: Revit > Selection > All Elements of Family Type; Tento uzel získá všechny prvky určitého typu rodiny.

3.) Select Model Element: Cesta k uzlu: Revit > Selection > Select Model Element; Tento uzel vybere prvek modelu z projektu, v našem případě základní bod projektu.

4.) String: Cesta k uzlu: Core > Input > String; Do tohoto uzlu je možné vkládat textové hodnoty. V tomto případě do něj zadáme hodnotu: Úhel ke skutečnému severu. Je možné využít i uzel Code Block, který lze zpřístupnit do grafu dvojklikem levého tlačítka myši, textová hodnota musí být v uvozovkách.

5.) Element.GetParameterValueByName: Cesta k uzlu: Revit > Element > Element > GetParameterValueByName; Tento uzel získá jednu hodnotu parametru z prvku, v našem případě bude tento uzel získávat hodnotu z parametru základního bodu projektu.

6.) Element.SetParameterByName: Cesta k uzlu: Revit > Element > Element > SetParameterByName; Tento uzel nastaví jeden z parametrů prvku, v našem případě bude nastavovat hodnotu parametru Úhel ke skutečnému severu, který je definuje natočení severky podle parametru základního bodu projektu.

Pokud všechny tyto uzly máme zanesené v grafu Dynama, nezbývá nám nic jiného než je spolu logicky pospojovat dráty. Tok informací v Dynamu proudí vždy z levé strany do pravé. Spojená syntaxe by měla mít tuto podobu:



Po zakliknutí volby Spustit se daný program aplikuje na objekt severky a nyní by se již měl natočit na skutečný sever dle nastavení souřadnicového systému z výškopisu. Výhoda daného grafu spočívá v tom, že jakmile je vytvořený, lze ho využívat dle libosti na libovolném projektu.



DOWNLOAD (RFA+DYN)

Komentáře

  1. Je to super. Nebyla by k dispozici i rodina severky s potřebnými parametry?? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den pane Blažku,

      jsem rád, že se Vám článek líbil, po videem jsem přidal odkaz DOWNLOAD, kde si můžete rodinu severky stáhnout. Do souboru jsem přiložil i syntax Dynama a rodinu štítku azimutu. Aby Vám vše fungovalo správně, je nutné si vytvořit sdílený parametr, který musí být spřažen s textem štítku, který je vnořený do rodiny severky. Textový soubor sdílených souborů jsem nepřiložil, předpokládám, že každý uživatel si své sdílené parametry spravuje podle sebe ve svém textovém souboru. Další článek se bude věnovat převedení topografie na desku, tak aby projektant mohl pohodlně navrhnout složitější HTU, vše samozřejmě pomocí jednoduchého programu z Dynama.

      Mějte se a ať se daří.

      Vymazat

Okomentovat