REVIT QUANTIFICATION 1/3 – Autodesk Roombook Extension

REVIT QUANTIFICATION 1/3 – Autodesk Roombook Extension

Nedílnou součástí každého projektu jsou výkazy. Pro vykazování informací z BIM modelu mají uživatelé Revitu, kromě vestavěných funkcí, k dispozici i pokročilejší nástroje ve formě doplňkových rozšíření. Těmito rozšířeními jsou Autodesk Areabook, Buildingbook a Roombook. Tyto nástroje se skrývají pod společnou kartou Quantification, kterou mohou využít jak uživatelé plného Revitu, tak i Revitu LT. Prvním ze tří rozšíření, které paleta Quantification nabízí a o kterém bude dnes řeč, je rozšíření Autodesk Roombook Extension.

Roombook vypočítá povrchové plochy stěn, podlah a stropních prvků, stejně jako obvody místností a prvky vybavení pro kompletní materiálové výpočty interiéru. Nástroje prozatím nemá českou lokalizaci, tudíž musíte využít jeden z podporovaných jazyků. Na výběr máte z angličtiny, francouzštiny, němčiny, portugalštiny a ruštiny.

Před samotným výpočtem je potřeba nástroj nastavit. V první řadě musíte nastavit projektový standard výpočtu, kde máte na výběr z mezinárodního a VOB standardu (Německo). Jako další si nastavíte několik typových složení místností, kde si navolíte materiály pro stěny, podlahy, stropy a obvod. Takto nastavené typové místnosti poté přiřadíte k Vámi vytvořeným místnostem v projektu.

Následně si naspecifikujete daný rozsah výpočtu. Navolíte u kterých místností použít výpočet a případně u jakých skupin místností(skupiny místností budeme řešit v další části panelu quantification a to v Areabook Extension) výpočet využít. Navolíme si parametry úrovně detailu, výšky výpočtu, faktor horní výšky, zvolíme váhu materiálu a přepis materiálů konstrukčních prvků. Dále máme možnost navolit, zda chceme generovat data po jednotlivých materiálech či nikoliv a nakonec zvolíme možnosti exportu dat.

Po spuštění výpočtu si můžeme výsledky prohlížet přímo v Revitu, kde máme grafické zobrazení vybraného prvku a jeho vlastnosti. Kvantifikované výsledky mohou být exportovány do softwaru Microsoft Excel, čárkami oddělených textových souborů CSV, nativních tabulek plánů Revit a souborů DWF pro další kvantifikaci, jako je například Autodesk Volume Takeoff a Autodesk Navisworks.

Použití:


Viz druhý díl

Komentáře

Okomentovat