Prezentace BIM modelů kdekoliv a snadno

Máte hotový projekt a nyní je zapotřebí ho odprezentovat investorovi. Ale narážíte na to, že prezentace musí být mimo Vaši kancelář a Vám se nechce rozebírat a stěhovat výkonný stolní počítač, který máte pod stolem? Není nic jednoduššího než pořídit si notebook, který bude schopen Váš BIM model hrdě odprezentovat, ať už budete kdekoliv.

Pokud vybíráte vhodný notebook pro prezentaci Vašich BIM projektů a v závislosti na typu projektu a typu investora se může jednat o předvádění hotového modelu pomocí virtuální reality (VR) nebo vytvoření vizualizace pomocí programu, jako je například Lumion, mohu se s Vámi podělit o recenzi jednoho stroje, který mi nedávno prošel rukama.

Jedná se o počítač od společnosti ACER a to konkrétně ConceptD 7. Konkrétní technickou specifikaci najdete na webové stránce výrobce. Já Vám jen zprostředkuji osobní postřehy k tomu, jak se s počítačem pracuje a jak vlastně takový stroj běží.

Po rozbalení notebooku z krabice mě zaujalo pěkně zpracované hliníkové tělo, které působí pevným a odolným dojmem. S obavami o kýlu jsem vzal počítač do ruky, a k mému údivu, i když je počítač celý z kovu, není nikterak těžký, takže při jeho přenášení nebudou Vaše záda příliš trpět. Načtení systému po zapnutí a jeho samotný běh je velmi svižný a plynulý, nicméně to bylo z pohledu na parametry notebooku už dopředu jasné. Co mě ale zajímalo, bylo to, jak počítač poběží, až ho nechám zpracovávat 3D model v aplikaci Revit a jak se popasuje s jeho prezentací pomocí virtuální reality v brýlích HTC Vive a HTC Vive PRO.

Běh samotného Revitu byl bezproblémový a následně i prezentace ve virtuální realitě byla plynulá. Při větším zatížení se sice začne ozývat ventilátor, který musí uchladit výkonnou grafickou kartu, ale není to nic, co by kohokoliv nějak rušilo v práci. Svou práci ventilátor zastane dobře, jen teplo odvádějící od grafické karty se po hliníkovém těle notebooku dobře roznáší, což nejspíše ocení hlavně uživatelé při práci v zimě, kdy je ConceptD 7 příjemně zahřeje.

Pokud se podívám na chování počítače při vytváření vizualizací v aplikaci Lumion, výkon notebooku je dostačující a rozlišení displeje je na velmi dobré úrovni, nicméně vzhledem k velikosti displeje je velký předpoklad, že notebook budete pro práci připojovat k externímu monitoru a pro prezentace k projektoru. Lze tedy říct, že výkon notebooku by Vám měl umožnit vytvářet prvotřídní vizualizace z BIM modelu vytvořeného například v Revitu.

Jestli se Vám pak práce protáhne do večerních hodin, příjemným překvapením může být červeně podsvícená klávesnice, která není pro oči tak agresivní jako bíle podsvícené klávesnice, na které jsem já osobně zvyklý. Nevýhodou z mého pohledu je to, že v nabídce není klávesnice i s numerickou částí, která se při práci v Revitu i Lumionu může hodit. Jinak se jedná o velmi pěkně zpracovaný a výkonný notebook.

Ukázka výstupu vzniklého pomocí doplňku Enscape.

Výše zmíněný počítač byl k vidění i na konferenci CADfórum 2019 v Brně, kde jsme prezentovali na něm zpracované vizualizace, byla na něm připravena prezentace a živá ukázka možností vizualizace BIM projektů a také jste měli možnost si s jeho využitím vyzkoušet virtuální realitu.


360° panoramatická fotka vily
Model k procházení


Video výstup z modelu vily

360° ukázka druhého modelu

Komentáře

Okomentovat