Jak pracovat s xrefy AutoCADu v BIM 360

Podobně jako Revit mají některé novější verze AutoCADu, konkrétně Plant 3D a Civil 3D, přímou vazbu na úložiště Autodesk BIM 360. Pracovat s DWG soubory a xrefy ukládanými v datovém úložišti BIM 360 ale dokáže i standardní AutoCAD.

Pomocí doplňkové aplikace Desktop Connector je možné pracovat se soubory uloženými v BIM 360 přímo z Průzkumníku Windows. Od verze 10.2.0.847 (vyšla již v květnu loňského roku) je možné pracovat i s externími referencemi, xrefy. A právě na externí reference dostáváme často dotazy. Pojďme si tedy vysvětlit, co vše vám Desktop Connector v souvislosti s xrefy umožní a jaká jsou úskalí jednotlivých možností.

Nahrávání do BIM 360

Nahrát soubory můžete jejich přetažením v Průzkumníku Windows do složky BIM 360. Pokud soubor AutoCADu obsahuje externí reference, tak se automaticky rozpoznají a nahrají i tyto externí reference. V případě, že je externí reference v umístěná v adresáři, který v BIM 360 ještě neexistuje, vytvoří se automaticky i tento adresář. 



Pokud uložíte soubor s referencemi přímo z prostředí AutoCADu do BIM 360, mohou se reference umístit do adresáře Related Data. To může být pro ostatní uživatele dosti matoucí. 



Nejvýhodnější je nahrát jednotlivé DWG soubory do BIM 360 přes webové rozhraní, otevřít v AutoCADu hlavní soubor z BIM 360 a teprve pak připojit externí reference opět z prostředí BIM 360. Tímto postupem máte zaručeno, že adresářová struktura, kterou jste vytvořili, zůstane zachovaná.



Otevření souboru

Jestliže otevřete soubor obsahující externí reference v AutoCADu z BIM 360,  dojde automaticky ke stažení i těchto referencí. 



Stažení souboru

Platí to samé jako při otevření souboru. Při stažení souboru obsahujícího externí reference z BIM 360, dojde automaticky ke stažení i těchto referencí. 

Prohlížení souboru

Při prohlížení hlavního souboru v BIM 360 se zobrazí i připojené reference.

Desktop Connector tedy umožňuje pohodlnou práci s externími referencemi v AutoCADu. 

Pozor je ale třeba dávat při souběžné práci na tomtéž souboru z více míst. Při otevření souboru z BIM 360 dochází v některých aplikacích (např. Civil 3D verze 2020.2 a vyšší) k jeho zamknutí, aby během editace nikdo nemohl nahrát na cloud jeho novou verzi. U samotného AutoCADu toto však neplatí a je proto vhodné použít bezplatný doplněk "File Locking for BIM 360", který automaticky zamyká a odemyká DWG a DWT soubory ukládané a otevírané do/z BIM 360. Po otevření v AutoCADu je dokument v BIM 360 automaticky uzamčen a po uzavření v AutoCADu je opět odemčen. 

Doplněk "File Locking for BIM 360" si můžete stáhnout zde: cadstudio.cz/download (resp. na Autodesk Apps).

Poslední verzi Desktop Connectoru můžete stáhnout zde.

Komentáře