Novinky Autodesk Advance Steel 2021

Vyšla nová verze CAD/BIM aplikace Autodesku pro projektování ocelových konstrukcí. Verze Advance Steel 2021 zůstává lokalizovaná do češtiny včetně výkresových stylů a šablon výpisu materiálu, což je dobrá zpráva. Navíc se v ní objevila řada zajímavých funkcí, které usnadní práci v Advance Steel.

V následujícím seznamu najdete přehled funkcí, o kterých si myslíme, že jsou největším přínosem. Nástroje jsou rozděleny do oblastí pro návrh modelu, spolupráci s okolím a tvorbu dokumentace.

Modelovací nástroje


Protažení nosníku podél systémové osy

V případě, že chcete protáhnout za uzlový bod přímý nebo zakřivený nosník, zobrazí se při najetí na uzlový bod volba “Délka” umožňující zadat hodnotu délky protažení a protáhnout nosník ve směru systémové osy. To se může hodit v případě, že v okolí je vice dalších objektů a chcete se vyhnout nechtěnému úchopu.


Nový panel oznámení při vytváření uživatelského průřezu

Při vytváření uživatelského průřezu se zobrazí detailní informace o tom, které profily se korektně zapsaly do databáze a které ne, včetně popisu příčin. To umožňuje opravit chyby při vytváření uživatelských průřezů.


Zaměnit spojovací prvky

Po vybrání šroubů, děr nebo kotev se v kontextové nabídce zobrazí volba pro záměnu za jiný spojovací objekt. Např. po vybrání šroubů se zobrazí nabídka pro záměnu za díry, po vybrání děr se zobrazí volba pro záměnu za šrouby nebo kotvy.


Dynamo Extension for Advance Steel 2021

Grafické programování, které je již delší dobu dostupné v Autodesk Revitu a umožňuje automatizovat návrh konstrukcí, je k dispozici i v Advance Steel. Není součástí instalace, ale je jako samostatná instalace ke stažení pro předplatitele z Počítačové aplikace Autodesk (Desktop App) nebo z účtu Autodesk Account.


Spolupráce


Advance Steel Extension for Revit 2021

Doplněk pro Advance Steel umožňující přenos a synchronizaci modelu mezi Revitem a Advance Steel byl k dispozici již v předchozích verzích. V aktuální verzi se přenášejí navíc i uživatelské přípoje.

Dokumentace


Zobrazit/Skrýt díly a dílce ve 3D modelu

Ve vyhledávacím filtru můžete nyní použít filtr zda je díl umístěn na výkrese. Vyhledávací filtr lze uložit a použít pro rychlé zobrazení nebo skrytí prvků, které jsou/nejsou umístěné na výkrese.


Ignorovat díry při položkování

Pokud máte podobné díly, které se liší jen počtem děr, můžete zrušit volbu “Použít díry k číslování” ve vlastnostech dílu a díly budou mít stejné číslo položky, i když mají rozdílný počet děr. Parametr je dostupný i pro šrouby a kotvy.


Multi-odkazová čára svarů

Po vybrání odkazové čáry svaru na výkrese je možné přidat nebo odebrat odkazovou čáru k jinému objektu.


Vytvoření kombinovaného symbolu svaru

V Management Tools je v Defaultech nová volba umožňující sloučit značky svarů, pokud bod svaru spojuje stejné objekty.


Nový token rozmístění výkresů pomocí výkresových procesů

Při definování výkresových procesů lze využít nové tokeny pro rozmístění výkresů podle fáze, povrchové úpravy nebo uživatelského atributu.



Videoukázky nových funkcí



Komentáře