Novinky BIM aplikace Autodesk Revit 2021



Tak jako každý rok, i letos přichází Autodesk na začátku dubna s novou verzí BIM aplikace Revit - s Revitem 2021. V následujícím článku se dočtete, co vše Autodesk do nového Revitu 2021 připravil. Další novinky najdete v navazujících článcích Revit Structure 2021 a Revit MEP 2021.

V předchozí verzi Revitu přibyla možnost vložení PDF souboru do projektu Revitu. Ve verzi 2021 nyní Autodesk přišel s další možností, a to připojením PDF souboru do Revitu. Není už tak podmínkou pro využití PDFek soubor napevno importovat do projektu, ale stačí je jen připojit. A pokud v průběhu práce zjistíte, že soubor chcete napevno v projektu, stačí jej jedním tlačítkem převést z připojení na import. Stejné možnosti také přibyly pro obrázky.


U další novinky Autodesk vyslyšel volání uživatelské komunity Revitu a zaimplementoval možnost ovládání viditelnosti výběrových těles ("děr", voids). Nyní tak lze v rodině přepínat mezi možnou variantou s vybráním nebo bez vybrání.

Videoukázka:



Do Revitu 2021 přibyla také nová verze vizuálního programovacího nástroje Dynamo 2.5 s funkcí trasování balíčků a s 10 novými uzly.



Další novinkou je možnost zapínání a vypínání přednastavených filtru přes Viditelnost/Zobrazení. Filtr nastavíte a jeho aplikování ovládáte jednoduchým zatrhovátkem - zda se má nebo nemá použít.



Přibylo také více rodin popisků, které respektují natočení spolu s komponentou. Nyní to bude umět většina popisek načitatelných rodin, jako jsou např. popiska objemu, popiska obecného modelu, popiska nábytku a další.

V předchozí verzi Revitu také Autodesk přišel s možností rozlišení výkazů pomocí podbarvení řádků. Nyní se tato funkce rozšiřuje o zobrazení nejen v samotném výkazu, ale také o možnost zobrazit barevné rozlišení přímo ve výkresu. Přibyla také možnost nastavit, kterým řádkem začít zvýraznění a jakou barvou řádky zvýraznit.


Vylepšením je také prohloubení spolupráce, respektive zobrazování stejných souřadnic, mezi Revitem a Civilem 3D. Je k tomu ale zapotřebí využívat jednotky zeměměřičských stop, které jsou platné pro Spojené Státy. Zde ale nemusíte zoufat kvůli nemožnosti využití této novinky pro zaměření v ČR, kde se primárně využívá S-JTSK souřadnic - můžete zde totiž využít nástroje Revit Tools od CAD Studia pro import povrchu z Civilu 3D do Revitu přímo v souřadnicích S-JTSK. Další možnosti spolupráce nabízí vazba na Inventor - Revit projekty lze nyní využívat v sestavách Inventoru (AnyCAD - viz).


Dále pak také přibylo tlačítko, které Vám usnadní načítání lokalizovaného obsahu přímo ze stránek Autodesku (šablony rodin, knihovny, …).


Tematicky přímo pro architekturu do Revitu přibyla užitečná možnost tvorby šikmé stěny a následně také možnost u vložených prvků (dveře, okna, …) nastavit, zda mají zůstat ve vertikální poloze nebo respektovat orientaci stěny.


Celkem výrazně se zlepšilo rendrování výstupů z Revitu – realistické zobrazení více respektuje vzhled materiálů a je podstatně rychlejší (až 10x).



Ve verzi 2021 došlo ke zlepšení přístupu do nástroje pro analýzu Insight pro Revit, kde nástroj je nyní instalován přímo z Autodesk aplikace a poprvé je lokalizován do všech jazyků Revitu.

Velkou novinkou verze 2021 je generativní design (generativní navrhování) pro Revit - strojový návrh a optimalizace obsahu projektu (původně "Project Refinery"). Generativní design spolupracuje s Dynamem a výsledkem by měl být ušetřený čas při tvorbě a vyhodnocení více variant návrhu. Klade si rovněž za cíl automatizaci opakující se práce při tvorbě návrhu projektu a jeho samotné zlepšení. Na základě cílů a parametrů, které zadáte Vy, následně proběhne vyhodnocení veškerých dostupných variant řešení a na jejich základě jsou vytvářeny alternativní návrhy. Mezi klíčové parametry a cíle mohou patřit např. požadavky na prostor, materiál, náklady, atd. Plná funkčnost tohoto nástroje je k dispozici jen pro uživatele Revitu v rámci sady Autodesk AEC Collection.


Pro řadu uživatelů může být významná také volba hostování cloud souborů - je nyní možné zvolit i servery v Evropě.

Revit 2021 je určen pro Windows 10. Zároveň byla uvedena také odlehčená verze Revit LT 2021.


Videopřehled novinek:



Desítky dalších funkcí do Revitu přináší doplňková aplikace, bonus nadstavba Revit Tools. Její verze pro Revit 2021 je uvolněna zároveň s uvedením Revitu.

Trial verzi Revitu 2021 si můžete stáhnout z cadstudio.cz/trial

Podrobněji nový Revit 2021 představíme v rámci online konference Autodesk LIVE 2021, která se koná 28. dubna - REGISTRUJTE SE.

Komentáře