Revit 2021 - novinky pro TZB

V předešlých článcích jsem vám představili obecné novinky Revitu 2021 a nové funkce v částech Architecture a Structure. Zde jsou novinky v oblasti MEP, tedy pro technická zařízení budov.

Elektroinstalace - přibylo nové pojmenovávání elektrických obvodů. Dovolím si toto označit za revoluční novinku v oblasti elektroinstalace v Revitu. Pro české prostředí není aplikace Revit v tomto oboru dokonalý nástroj, ale tato nová funkce rozšiřuje jeho možnosti využití. Pokud jste využívali tvorbu okruhů v Revitu, pravděpodobně jste si pomocí uživatelských parametrů vytvořili i vlastní systém číslování a ten manuálně editovali.

V dialogu Nastavení elektro najdete nyní novou položku Pojmenování obvodů. Zde si můžete přednastavit schéma pojmenování, které vám vyhovuje a to se poté zobrazuje v seznamu parametrů ve vlastnostech každého rozvaděče. V rodinách můžete přednastavit pojmenování obvodů podle nastavení projektu ještě před jejich načtením do projektu.


Další novinkou pro obor elektroinstalace je podpora jednofázových rozvaděčů. Dále výkazy a vlastnosti některých typů rozvaděčů (nový typ dílu) nyní zobrazují počet obvodů místo počtu jističů. Ve výkazech rozvaděčů lze také nově přepnout fázi obvodů.


Spolupráce na týmovém projektu - verze 2021 přináší efektivnější spolupráci pro TZB profese při používání sdílení práce v aplikaci Revit. Nyní jsou vypůjčovány pouze modifikované prvky a ne i další prvky v trase.


Spolupráce s Plant 3D - P&ID Modeller je nyní hostován na cloudové službě BIM 360 Docs a nahrazuje funkce dříve dostupné v BIM 360 Team.


A na závěr drobnost. Byly rozšířeny jednotky průtoku u trubek o krychlové stopy za minutu, krychlové stopy za hodinu a litry za hodinu.


Komentáře