Autodesk Docs v AEC Collection a sjednocená platforma Construction Cloud

Autodesk přichází s novými cloudovými aplikacemi postavenými na sjednocené platformě Autodesk Construction Cloud. Ta sdružuje cloud BIM 360 s původními týmovými nástroji pro přípravu staveb a výstavbu. Na Construction Cloud jsou zapojeny i desítky dalších specializovaných aplikací třetích stran. Cloudová řešení od Autodesku pro oblast stavebnictví jsou známá a široce využívaná již nějakou dobu, nicméně Autodesk stále pracuje na vývoji těchto služeb a na vylepšování koncových produktů pro zákazníky. Nově teď přichází s trojicí produktů pro Construction Cloud - Autodesk Docs, Autodesk BIM Collaborate a Autodesk BIM Collaborate Pro



A co je tedy vlastně Autodesk Docs?

Autodesk Docs je společné datové prostředí (CDE) založené na cloudovém řešení, poskytující možnosti správy dokumentů v rámci celého projektového týmu. Autodesk Docs by měl zjednodušit a zefektivnit spolupráci, kontrolu a schvalování dokumentů a přitom také vyhovět standardům jako je ISO 19650. 

Že to zní povědomě?

Ano, podobné funkce už uživatelé znají z BIM 360 Docs, nicméně rozdíl mezi BIM 360 Docs a Autodesk Docs je primárně v tom, že Autodesk Docs bude podporovat správu dokumentů v rámci projektů na sjednocené platformě, zatímco BIM 360 Docs „pouze“ na projektech vytvořených v BIM 360. Změna je také v tom, že Autodesk Docs jsou nyní dostupné přímo v projekční BIM sadě Autodesk AEC Collection a není tak potřeba licenci dokupovat ke Collection zvlášť.

A co se stane s dosavadní BIM 360? 

Autodesk nemá v plánu tuto službu ukončovat. Existující licence BIM 360 Design budou při obnově pronájmu automaticky převedeny na Autodesk Collaboration Pro. Licence BIM 360 Docs bude možné i nadále udržovat tak jako jsou, není zde povinnost přecházet na nové produkty. Nicméně se stávající licencí BIM 360 Docs nebude možnost přistupovat na jednotnou platformu a tedy do Autodesk Docs (naopak ano). 

Autodesk BIM Collaborate

Další novinkou je apliakce Autodesk BIM Collaborate. Je to společné řešení pro návrh a koordinaci projektu, které má za cíl snížit předělávky a zvýšit kvalitu návrhu. Nabízí možnosti spolupráce v jednom společném datovém prostředí s možností řízení přístupu podle různých rolí a stupňů oprávnění, vkládání vad a značek do modelu, analýza změn a kontrolou kolizí. To všechno, v jednom společném cloudovém datovém prostředí, by mělo zvýšit produktivitu a zefektivnit realizaci projektu. Autodesk BIM Collaborate neobsahuje služby pro přímou spolupráci s aplikaci Revit, Civil 3D nebo Plant 3D - je tedy určen hlavně pro neprojektanty, např. management či investory.

Autodesk BIM Collaborate Pro

Autodesk BIM Collaborate Pro je rozšířená verze Autodesk BIM Collaborate, měl by sloužit pro propojení a týmovou spolupráci prijektantů pracujících v aplikacích Autodesk Revit, Civil 3D a Plant 3D s cloudovým společným datovým prostředím. Jedná se v podstatě o nástupce produktu BIM 360 Design s přidáním modulů Model Coordination (nyní BIM 360 Collaborate) a Insight.

Nový Autodesk Build je nástupcem produktu BIM 360 Build, je však prozatím hostován jen na amerických serverech, v EU bude k dispozici později.

Nový Autodesk Takeoff je výkazová 2D a 3D aplikace založená na sjednocené platformě Autodesk Construction Cloudu.

Bring Your Own Subscription (BYOS)

Další potěšující informací může být změna v rámci licencování, kde Autodesk přichází s možností BYOS, neboli Bring Your Own Subscription. BYOS je model předplatného, který se používá u Autodesk Docs, Autodesk BIM Collaborate, Autodesk BIM Collaborate Pro a Autodesk Build. V tomto modelu může správce účtu přizvat do projektu člena, aniž by mu musel přidělovat licenci z vlastního zdroje. Tento přizvaný člen, za předpokladu, že již má vlastní předplacený cloudový produkt od Autodesku, se tak může účastnit projektu, kam byl přizván. To platí nejen v rámci jedné organizace, ale i při spolupráci mimo firemní síť.


Přehled složení produktů





Více o CDE řešení Autodesk Docs se dozvíte na webináři Představení cloudového CDE řešení Autodesk Docs (19.2.).

Viz též listopadové oznámení změn BIM cloudu Autodesku.


Komentáře

  1. A ví se, jak a kdy se budou měnit licence a jejich přižazování na projektech?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, v rámci Designu by mělo dojít k přechodu na Collaborate Pro v rámci prodlužování pronájmu. BIM 360 Docs jako takové nekončí a měly by běžet dál. V rámci případného přenosu dat Autodesk pracuje na migračním nástroji.

      Vymazat

Okomentovat