Jednodušší tvorba knihoven rodin Revitu v nové verzi Smart Browser


Aplikace Smart Browser od naší sesterské společnosti AGACAD je populární nástroj pro tvorbu a správu rodin v Revitu. Nově došlo k přepracování jejího uživatelského rozhraní tak, aby tvorba knihoven byla ještě jednodušší a přibylo i několik funkcí pro zvýšení přehledu nad změnami rodin a jejich aktualizacemi. V dalším textu vás seznámíme s novinkami aktuální verze doplňku AGACAD Smart Browser platné pro Revit 2023, 2022, 2021 a 2020.

Options window (Okno možností)

Přibylo zcela nové okno, které nováčky provede krok za krokem vytvořením jejich první knihovny a zkušeným uživatelům poskytne větší flexibilitu pro jejich práci.


V levé části okna můžete vybrat knihovnu a v pravé ji můžete upravovat, zkontrolovat, aktualizovat nebo odstranit ze seznamu viditelných knihoven. 

Při prvním otevření aplikace Smart Browser bude seznam prázdný a k dispozici budou pouze možnosti Create a new library (Vytvořit novou knihovnu) a Connect an existing library (Připojit stávající knihovnu).

Při výběru knihovny za vás Smart Browser zkontroluje, zda se na knihovnu vztahují nějaké aktualizace; pokud ano, objeví se vedle knihovny dobře známá červená bublina:


Vytvoření první knihovny

Toto bude zajímat především nové uživatele. Na ukázce vidíte přehledně jednotlivé kroky při použití aplikace Smart Documentation pro Revit.


Pokud chcete provést úpravy knihoven, použijte tlačítko Manage selected library (Spravovat vybranou knihovnu) a vyberte jednu z dostupných akcí:

  1. Kontrola složek připojených ke knihovně.
  2. Kontrola a editace informací o knihovně.
  3. Aktualizace knihovny nebo jejich součástí (náhledy / 3D soubory DWF).
  4. Hromadné odstranění záloh rodin připojených ke knihovně.
  5. Odstranění vybraného souboru knihovny a dalších součástí knihovny (rodiny nebudou odstraněny).

Library view (Zobrazení knihovny)

Dříve museli uživatelé vybírat knihovny z rozevíracího seznamu, což funguje dobře, dokud máte jen několik knihoven. Jak ale vaše sbírka knihoven roste, stává se seznam nepřehledným.

V nové verzi se proto všechny knihovny zobrazí v hlavním okně. K filtrování knihoven pak můžete používat praktickou funkci Rychlého vyhledávání.

Chcete-li otevřít některou z knihoven, dvakrát na ni klikněte. 

Chcete-li se vrátit do hlavního zobrazení, klikněte na tlačítko se šipkou nahoru.


Bubliny s oznámeními

Další novinkou, které si určitě všimnete, jsou zelené a žluté bubliny nad ikonami/náhledy rodin. Jedná se o oznámení, která vám umožní na první pohled zjistit, která rodina byla nedávno přidána (zelená bublina) do knihovny a u které došlo ke změnám (žlutá bublina).

Tuto funkci ocení lidé ve vícečlenných týmech, protože všechny uživatele knihovny informuje o jakýchkoliv změnách a zabraňuje tak chybám a nedorozuměním.


Doufáme, že stávajícím uživatelům se budou změny v modulu Smart Browser líbit a že novým uživatelům se bude s pluginem od začátku lépe pracovat. Dejte nám vědět, co si o tom myslíte! Vaše návrhy zohledníme v dalším vývoji.

Účelem modulu Smart Browser je zjednodušit vytváření knihoven Revitu, poskytnout vám flexibilitu při procházení rodin a zajistit plnou kontrolu nad rodinami, které jsou v dané knihovně uloženy.

Se Smart Browserem máte k dispozici funkce, které vám usnadní práci, zajistí větší přehled nad rodinami a ušetří čas. K těmto funkcím patří:

Rychlé vyhledávání

  • Zobrazení rodin přímo v Revitu
  • Zobrazení rodin v preferovaném pořadí
  • Rychlé vyhledání konkrétní rodiny podle libovolných kritérií
  • Kontrola parametrů rodiny před jejím načtením

Pokročilé načítání

  • Načtení pouze jednoho typu rodiny
  • Načtení více rodin najednou
  • Porovnání rodin v knihovně a v projektu; kontrola nesrovnalostí

Jedinečné funkce

  • Úprava, oprava a aktualizace rodin jednotlivě nebo hromadně
  • Změna hodnot parametrů, přidání nových parametrů a přejmenování parametrů starých
  • Export dat o rodinách do Excelu
  • Snadné vyhledávání a odstraňování chyb v rodinách


Více informací o modulu Smart Browser najdete na stránkách Arkance Systems. Pokud si chcete doplněk osobně vyzkoušet, k dispozici je pro vás zkušební verze. V případě zájmu jsou naši specialisté připraveni poskytnout vám individuální konzultaci.

Komentáře