K čemu je v Revitu dobré zábradlí?


Pokud se řekne zábradlí, většina z nás si představí mechanickou zábranu, obvykle umisťovanou na vyvýšených plošinách nebo schodištích, která má zabraňovat pádu. Tak tomu skutečně je. Ale pokud se oprostíme od klasického uvažování ze stavební praxe a podíváme se na zábradlí z pohledu Revitu, můžeme objevit nové a netušené možnosti, jak lze tento nástroj využít. Zábradlí je v Revitu definováno jako profil, či sestava profilů, která kopíruje načrtnutou trajektorii a neustále se opakuje. Navíc je ho možné (od verze 2017) přichytit neboli hostovat nejen na schodiště a rampy, ale i na podlahy, desky, hrany desky, vrchní hrany stěn, střechu nebo topografii. Toho lze v kombinaci s vhodně zvolenými profily využít v nejrůznějších případech. A co lze tedy v Revitu vytvořit pomocí „obyčejného“ zábradlí? Zde je výčet některých užitečných možností a inspirací pro vaše projekty:

1) Klasické sloupko-příčkové zábradlí jak ho známe nebo skleněné zábradelní desky. Zábradlím lze vytvářet také konstrukce průchodů nebo spojovacích krčků.


2) Dočasná a přenosná zábradlí, mobilní zábrany.


3) Balustrády, balustrádový plot, stará vyřezávaná zábradlí.

4) Plot nejen na pozemku (dřevěný, drátěný, kovaný, se zděnými sloupky). Pokud zvolíme terén (topografii) pro zábradlí jako nového hostitele, pak bude zábradlí kopírovat zakřivení terénu.

5) Chodníky, silnice, obrubníky, svodidla (většinou na terénu). Pomocí hostování těchto prvků na terénu je možné se k těmto prvkům kótovat nebo dále vztahovat.

6) Koleje (zvolením správných profilů lze docílit vytvoření kolejí a prvků infrastruktury).


7) Lišty na stěnách a římsy u stropů. Vše, co bychom mohli také vytvořit pomocí přídavků stěn nebo komponentou na místě. V případě zábradlí je možné ale sledovat délku těchto prvků.

8) Opakující se prvky, jako jsou například sedadla v kině, divadle nebo stadionu.


9) Oplechování všeho druhu, například atikové oplechování pomocí definovaného profilu.

10) Stínicí a okrasné prvky (které lze aplikovat například na fasády).

11) Sněholamy na střeše, okapní prvky (opakující se prvky na ploše nebo hraně střechy).

12) Elektrické vedení (vysoké, nízké napětí, distribuční traťové vedení apod.)

13) Trubky a potrubí. Zábradlím je teoreticky možné vytvářet také prvky jednoduchých potrubních systémů. Pro prvky TZB jsou však v plném Revitu vyčleněny automatické a sofistikované nástroje.

Díky použití nástroje zábradlí lze zjistit délky jeho profilů a pomocí výkazu prvků i další užitečné hodnoty. Navíc je možné na složitější situace nebo opakující se procesy aplikovat skripty Dynama.


Tip: Na schodiště lze umístit pouze jedno zábradlí. Pokud bychom chtěli na schodiště umístit více zábradlí (např. spojovací krček z bodu 1), další zábradlí nakreslíme pomocí načrtnutí geometrie a vybereme schodiště jako nového hostitele. Více o nastavení zábradlí v naší knize Stavařův průvodce Revitem.

Komentáře

  1. Je možno ukázat výkaz prvního typu zábradlí, co vše mohu v tabulce mít?

    OdpovědětVymazat
  2. Do komentářů zde bohužel nelze přidávat obrázky, ale vykazovat lze jak zábradlí jako celek, tak madla nebo podpěry. Pokud jde o výkaz zábradlí, tak je možné vykázat především jeho délku a počet, dále dolní odsazení, odsazení od trajektorie, výšku zábradlí nebo podlaží základny (pokud je kresleno na podlaží). Pokud jde o výčet sloupků a dalších vnitřních prvků, tak se většinou řeší výpočtovým parametrem, který je dán vnitřní skladbou zábradlí.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat