Novinky Autodesk ReCap 2025 - z laseru do CAD/BIM návrhu

Autodesk ReCap Pro je 3D aplikace pro projekty laserového skenování a fotogrammetrie. Umožňuje export naměřených dat do proprietárního formátu, který lze bez problémů integrovat do jiných CAD/BIM aplikací Autodesku. Nová verze ReCapu, vydaná minulý týden, přináší zásadní novinky pro práci s publikovanými projekty do Autodesk Construction Cloud (ACC), kde se již v předchozí verzi objevily nástroje pro extrahování bodů nebo lineárních prvků. Tyto nástroje byly v aktuální verzi obohaceny o 3D prvky. O nových funkcích nejen cloudového prohlížeče ReCap projektů, ale i samotné desktop aplikace (dostupné i v češtině), si můžete přečíst dále v tomto článku.


Inteligentní redukování bodů
Přidán "progressbar" pro redukci bodů pomocí funkce Podle přibližného počtu bodů. Akce je možné zrušit pomocí stisknutí klávesy X. Po dokončení redukce se zobrazí souhrnná zpráva o dokončení akce.


Vylepšení převodu na sítě
Výstupním souborem převodu na sítě může být nově i formát NWC.


Extrakce 3D geometrie
Funkce pro extrahování 3D geometrie jsou dostupné u projektů publikovaných do Autodesk Construction Cloud. Umožňují z projektu mračna bodů extrahovat 3D objekty, jako jsou rampy a příjezdové cesty a exportovat geometrii pro použití v jiných aplikacích. Exportní formáty jsou DXF, XML nebo CSV. Uživatelé si mohou vytvářet vlastní šablony pro extrakci, zohledňující požadovaný tvar rampy/cesty.


Vylepšení uživatelského rozhraní a výkonu
Prostředí cloudového prohlížeče ReCap Viewer pro soubory RCP uložené v Autodesk Construction Cloud bylo kromě extrakce 3D geometrie vylepšeno o tyto funkce:
  • Byla přidána možnost zvýraznit skeny umístěním kurzoru na název skenu v Prohlížeči projektu.
  • Byla přidána možnost skrýt a zobrazit skeny z Prohlížeče projektu.

  • Přidána podpora pro export funkcí cloudové extrakce do souborů CSV.
  • Zapamatování uživatelem upraveného nastavení vizuálního zobrazení mračna bodů (Visualization Settings)
  • Přidána australská datová uložiště pro zlepšení rychlosti cloudových funkcí v regionu Austrálie.
Viz video-ukázka:


Novinky dalších aplikací Autodesk, včetně řešení, nadstaveb a služeb ARKANCE představíme také na naší tradiční online konferenci ARKANCE LIVE 2025, která se bude konat 14. května.


Komentáře