Výsledky rozsáhlého britského průzkumu o BIM

NBS (National Building Specification), součást Královského institutu britských architektů (RIBA), zveřejnil výsledky rozsáhlého průzkumu věnovaného uplatnění BIM v britském stavebním průmyslu. Průzkum byl prováděn od prosince 2012 do února 2013 mezi 1350 profesionály z různých typů a velikostí architektonických, projekčních a geodetických firem. Výsledky jsou porovnávány s podobnými průzkumy prováděnými v letech 2011 a 2010.

V současné době používá BIM technologie již 39% dotazovaných respondentů (v roce 2010 to bylo 13%). 71% respondentů průzkumu NBS souhlasí, že BIM představuje budoucnost projektových informací, a 73% souhlasí, že klienti budou stále více trvat na použití BIM. Připomínáme, že pro státní projekty bude ve Velké Británii od roku 2016 povinné využití 3D BIM technologií.


Z projekčních společností, které již dnes využívají BIM, odpovídá 55% respondentů, že zavedení BIM vedlo k úspoře nákladů a 76% firem kladně hodnotí lepší koordinaci projekčních dokumentů. Dalšími zjišťěnými přínosy v tomto průzkumu byly snadnost zjišťování informací z projektu a lepší kvalita vizualizací. Pouhých 6% firem lituje zavedení BIM do svých projekčních procesů.

BIM Survey 2013 - klikněte pro stažení PDF
BIM Survey 2013 - klikněte pro stažení PDF

Viz BIM technologie projektování

Komentáře