Železo nad zlato

Asi je to nějaké znamení doby nebo co. V posledních týdnech potkávám stále častěji dotazy, co udělat s počítačem, který už nezvládá softwarové nároky novějších aplikací. Většinou se nejedná o žádné extra staré šunky, jen už chvíli slouží a začíná se ukazovat, že vývoj softwaru zase trochu poskočil a s ním i žravost systémových prostředků.

Ne všude si lze pomoci nějakým částečným upgradem hardwarovým (doplnění paměti je u 32 bitových operačních systémů limitováno 4 GB RAM, výměna grafické karty může u starších desek váznout na nedostupné sběrnici, o procesorech nemluvě), upgrade operačního systému na 64 bit a následné výše zmíněná kouzla se železem zase kdekoho odradí (ani se nedivím).

Těm méně šťastným, kterým se ani do jednoho nechce a na nové PC nezbývá, může v nouzi pomoci /3G přepínač (viz naše CAD tipy # 5155, 2654 a 5550). Ten má ale svá omezení a rizika v podobě kolizí s některými drivery (typicky grafických karet), nutností správně ošetřovaných Windows (u XP konkrétně SP2) nebo jen prostě toho, že není kouzelný a zachránit vás vždy nemusí.

Ti šťastnější, kteří rozbili prasátko nebo přemluvili šéfa, pak mají na výběr z přehršle nabídek nových počítačů. Na co si ale dát pozor a čemu při výběru nového stroje věnovat pozornost?

Grafická karta
Na horních příčkách pomyslného žebříčku stojí grafická karta a její schopnost zprávně zobrazit naše výtvory. Většina z nás potkala za svého života situaci, kdy na obrazovce vypadávaly čáry z výkresů, plochy z modelů, nebo kurzor vytvářel barevné vějíře nebo jiné hezké, ale ne příliš žádoucí obrazce. Na vině byla právě špatně zvolená, nekompatibilní nebo neotestovaná grafika. U Revitu 2011, využívajícího nově Direct 3D (karta musí podporovat DirectX 9 a vyšší) sice není riziko zásadních problémů tak velké a posloužit může při troše štěstí i třeba stávající "herní" grafika, nicméně je dobré při výběru nahlédnout do seznamu doporučených grafických karet - pro Revit konkrétně zde - a volit robustnější grafické karty s novými chipsety a velkou pamětí ... méně jak 512 MB raději nebrat.

Operační paměť
Tady každopádně platí pořekadlo "čím více, tím lépe". RAMka u nového počítače není místem, kde by bylo dobré šetřit a jít pod 4 GB snad ani nemá smysl. Pokud pracujete na větších projektech, určitě se vyplatí nedržet se při zemi a jít klidně do 8 i více GB - 64 bitový operační systém vás zastaví až na 128 GB a záleží jen na tom, co snese vaše základní deska a jak velké bylo to prasátko. Z předchozí věty je možno dovodit, že bych už raději vůbec neuvažoval o 32 bitovém OS ... ale o tom za chvíli.

Procesor
Pokud renderujete, pak platí to samé co u RAMky - neváhejte ani minutu nad rychlejším a co-nej-vícejádrovým procesorem. Váhající si budou muset na renderingy počkat ...
Pokud stínované obrázky nepočítáte, bude vám pro běžnou práci v Revitu stačit trošku nadupanější dualcore (3GHz snad není tak moc, více je ale lépe), čtyřjádro či lepší sice potěší na duši, ale práci nijak zásadně nezrychlí, byť prý už Revit ví, proč tam ty jádra jsou ;-)

Disky
A jsme zase u prasátka. Velikost, rychlost, konfigurace RAIDu, disky SSD ... pokud na to máte, neomezujte se. Pokud nemáte, nemusíte být smutní, tady není zrychlení tak zásadní (snad kromě toho SSD) a běžné "pracovní" disky se 7200 otáčkami vás nezklamou.

Operační systém
Podlahou, na které výše uvedený žebřík stojí, je právě operační systém. Aby vám žebřík nepodklouzl, zvolte určitě Windows 7 se 64 bit. O ničem jiném se už dnes u nového PC nevyplatí uvažovat. 32 bitů je passé kvůli omezením velikosti paměti na 4 GB. A pokud jste konzervativní co se týče omalovánek, můžu vám z vlastní zkušenosti říct že i "sedmičky" mohou vypadat skoro tak pěkně šedivě jako stará dobrá NTčka ;-)

A na závěr snad ještě zmínka o značkových pracovních stanicích. Byly doby, kdy se jejich ceny šplhaly bez problémů k dvojnásobku ceny "stejného" PC poskládaného na koleně z komponent ... a někdy i výše. Dnes už rozdíl na "skládačku" nejde přes 10-20% ceny, podle toho, jaký původ zvolíte. A to už si myslím není tak moc, vezmete-li v úvahu, že se jedná o stroje optimalizované pro nonstop pracovní zatížení a dlouhou životnost (mají vzájemně otestované komponenty, optimalizované chlazení a napájení, odpovídající volitelné grafické karty, a navíc většina modelů je odzkoušena i výrobci CAD aplikací) a obvykle je v ceně už i slušná záruka (obvykle 3 roky, se zásahem přímo u vás na pracovišti). Pokud se chcete podívat co je dnes na trhu, hledejte stanice HP, Dell, Fujitsu, Lenovo nebo Toshiba ...

A jestli uvažujete o nákupu notebooku vhodného pro CAD, možná vám přijde vhod článek z našeho firemního blogu - Jaký notebook na 3D CAD?

Přeju vám, aby na začátku zmiňovaný přepínač /3G nebyl nadále znamením doby, ale spíše známkou punku ... ;-)

Komentáře

Okomentovat