Zářijová aktualizace Autodesk Construction Cloud

Autodesk pokračuje ve vysokém tempu vývoje cloudových služeb platformy Autodesk Construction Cloud (ACC) - od poslední rozsáhlé aktualizace neuplynuly ani dva měsíce a již je tady další balík nových funkcí a vylepšení. Tak, jak Autodesk proklamoval, že se bude vývoj BIM 360 a Construction Cloud vyvíjet vlastním směrem, tak je  to již nyní poznat. Některé nové funkce se objeví jen na nové platformě Construction Cloud. Nebudou tedy dostupné na BIM 360. 

Poznámka: Pokud bude funkce dostupná na obou platformách, bude u jejího názvu symbol *.

Administrace

APP gallery

Tak jako v administraci BIM 360 je nyní k dispozici seznam aplikací třetích stran, které je možné integrovat. Můžete tak propojit vaše data s virtuální realitou, kamerami na stavbě, dalšími aplikacemi, jako Outlook a mnohem více.

Omezení možnosti vytváření projektů a šablon projektů

Administrátor účtu může omezit vytváření nových projektů a šablon projektů jen na administrátory účtu. To může zajistit lepší kontrolu nad tvorbou projektů a zajistit standardizaci.  

Seznam dostupných produktů

Administrátoři projektů uvidí na úvodní stránce projektu seznam jen zakoupených produktů. To zamezí možnému zmatení, jaké produkty je možné použít. Administrátoři účtu mohou také přímo z této stránky další produkty zakoupit.



Uživatelské nástroje

Vyhledávání kontrol a přenosů podle názvu

Uživatelé mohou snadněji vyhledávat mezi schvalovacími procesy a přenosy. Do vyhledávacího pole lze zadat sekvenci znaků a v seznamu se zobrazí jen odpovídající  názvy kontrol a přenosů. 

Připojení 2D výkresu k 3D modelu

Toto je docela zajímavá funkce, kdy si uživatel může v prohlížeči 3D modelu připojit 2D výkres pro lepší znázornění a porozumění modelu. Připojený 2D výkres lze zarovnat do vybrané roviny. Při zarovnání lze také nastavit měřítko připojovaného výkresu mapováním na vybrané body 3D modelu.  

Vylepšení uživatelských atributů*

Při vytváření uživatelských atributů, které se zobrazují u souborů, lze omezit jejich délku a typ. Administrátor má navíc právo upravit existující atributy, které již mají vložené hodnoty. 

Novinky Autodesk Build

V modulu Build přibyla  nová funkce Schedule (Harmonogram), kam je možné nahrát harmonogram stavby vytvořený v běžně používaných  aplikacích jako MS Project, Primavera P6, Asta Power project. Harmonogram se poté zobrazí jako Gantův diagram, kde je možné filtrovat, vyhledávat a komentovat jednotlivé úlohy. 


Podpora MS Teams

Při vytváření kontrolní schůzky lze nyní použít pro virtuální schůzku kromě Zoom i MS Teams. Odkaz na schůzku v MS Teams i Zoom lze zadat přímo při vytváření schůzky.

Novinky BIM Collaborate

Pracovní adresář týmu

Každý tým si nyní může zvolit, jaké složky chce vidět ve svém pracovním prostoru. To může usnadnit vyhledávání potřebných dokumentů. Do každé složky lze pak nastavit  přístupová práva. 

Novinky z Model Coordination

Podpora dalších formátů

Pro vyhledávání kolizí je nyní možné použít tyto formáty: RVT, DWG, IFC, NWC a VUE (z Intergraph SmartPlant 3D). Modely otevřené v Navisworks pomocí doplňku "Coordination Issues Add-in" jsou napojeny přímo do koordinačního prostoru v cloudu. 
Zároveň došlo k výraznému navýšení výkonu při načítání a procházení velkých modelů. 


Připravuje se 

Autodesk také připravuje řadu nových nástrojů. Zde je seznam některých z nich, které se během října objeví v aplikacích:

  • RFI (dotazy ze stavby) - Na dotazy ze stavby bude možné reagovat odpovědí přímo z emailu, která bude brána jako oficiální odpověď a následně dojde k přesunu na další krok procesu definovaného v šabloně RFI. 
  • Uživatelské atributy u RFI budou zobrazeny i v mobilní aplikaci
  • Do fotek bude možné přidat i umístění pro lepší orientaci, kde se nachází






Komentáře