Seminář BIM 360 – snazší komunikace pro projektanty, investory a stavební firmy

V pátek 26. dubna proběhl v pražské kanceláři CAD Studia další ze specializovaných seminářů, tentokrát zaměřený na softwarové nástroje pro komunikaci mezi projektanty, staviteli a investory. Efektivní komunikace a sdílení projektových dat jsou jedním z klíčových pilířů technologie BIM. Těmi dalšími jsou 3D model a informační model stavby. Autodesk věnuje této problematice velkou pozornost a nabízí uživatelům řadu nástrojů založených na cloudové platformě Autodesk BIM 360. A právě rodina produktů a služeb BIM 360 byla hlavním tématem semináře.


Na úvod Tomáš Lendvorský, senior technický specialista Autodesku, seznámil posluchače s tím, jak Autodesk vidí současnou situaci ve stavebnictví. Podle Autodesku jsou hlavními momenty robotizace, prefabrikace a globalizace na straně jedné a tlak na efektivitu, kvalitu a termíny na straně druhé. Jednou z odpovědí na tyto výzvy je právě technologie BIM.

Tomáš Lendvorský pokračoval i další částí a představil platformu BIM 360. Základem této platformy je služba BIM 360 Docs. Všechny ostatní specializované služby stojí nad touto základnou, respektive její funkcionalita je obsažená ve všech ostatních službách. Jejími hlavními funkcemi jsou správa dat a jejich analýza a komunikace, zahrnující centrální úložiště dat, přístupy k datům dle nastavených práv včetně přístupů z mobilních zařízení, kontrola verzí, distribuce dokumentů, schvalovací procesy, revize a informace o změnách, publikace výkresů a další. Důležitou vlastností je otevřenost celého systému a jeho zpřístupnění třetím stranám prostřednictvím programovacích nástrojů platformy Autodesk Forge. Tím lze zajistit dokonalé přizpůsobení celého řešení konkrétním požadavkům uživatelů.

Tomáše vystřídal Václav Statečný, senior BIM konzultant CAD Studia, a pokračoval představením další služby - BIM 360 Design. Ta je určena projektantům a umožňuje lokální i vzdálenou spolupráci v Revitu nad jedním modelem. Jejími hlavními funkcemi jsou sdílení modelu mezi týmy, grafický přehled o sdílených datech v čase, integrovaný prohlížeč změn a vizualizace agregovaného modelu.

Pokračoval opět Tomáš a představil službu BIM 360 Glue (nově BIM 360 Coordinate). Tato služba umožňuje provádět kontrolu a koordinace projektových dat, automaticky vyhledávat kolize a tyto kolize efektivně spravovat. Jako poslední z řady služeb BIM 360 představil Tomáš službu Build určenou pro stavbu. Její nástroje umožňují kontrolovat kvalitu a bezpečnost na stavbě a spravovat kontrolní seznamy.


Ještě před závěrečnou diskuzí vystoupil Jakub Bican, ředitel GIS divize CAD Studia a představil nástroj z dílny CAD Studia pro facility management – twiGIS. Jedná se o řešení umožňující napojení BIM dat na FM databázi, která je zpřístupněna uživatelům prostřednictvím lehkého klienta a uzpůsobena konkrétním požadavkům daného uživatele. Ten je tak schopen k datům přistupovat a aktualizovat je, aniž by musel znát specifické projekční nebo databázové aplikace.

autor: Jiří Zikeš

Komentáře